Spennende matopplevelser tilbys denne helgen

Publisert:1. september 2018Oppdatert:3. september 2018, 13:10
De besøkende fikk nyte av hærlig vær på Matfestivalen på åpningsdagen.

Den årlige Matfestivalen startet i Bergen på fredag. Mange restauranter og butikker samlet seg på Bergenhus Festning for å vise fram sitt beste, og stemningen var på topp.

I år får Bergen, som en del av UNESCOs Kreative Byers Nettverk, besøk fra kokker fra andre byer som er med i prosjektet.

Bergen har vært en UNESCO Kreativ By siden 2015. Nå består nettverket av 64 byer fra hele verden, 18 av dem med samme tittel som Bergen: “City of Gastronomy”. 

- Å være en gastronomiby handler om å ta vare på gode tradisjoner og vise fram lokal matkultur, sier Alexandra Krage Angell, daglig leder i Matarena.

Kokker fra Alba (Italia), Florianopolis (Brasil), Dénia og Burgos (Spania) har takket ja til invitasjonen fra Bergen kommune om å delta på festivalen.

- Vi vil tilrettelegge en arena hvor flere gastronomibyer kan jobbe sammen og vise frem sine lokale matopplevelser, sier Angell.

 

UNESCOs nettverk av kreative byer oppfordrer medlemmene til “lokal kreativitet og å se etter internasjonale muligheter for samarbeid”. Dette har kokkene fra Burgos tatt hensyn til. De jobber på mange forskjellige måter for å verne den lokale matkulturen og gjøre den tilgjengelig for så mange som mulig. Av og til gjelder det å presentere maten i en helt ny form.

- Denne blodpølsen, eller morcilla, er en veldig typisk ingrediens i Burgos, men ingen hjemme ville spist den slik, sier Raquel Puente Robles fra restauranten MariCastaña i Burgos,  og peker på et stor skilt ved teltet deres som presenterer en pølse mellom to spisepinner.

For å gjøre de lokale matvarene mer attraktive, handler det noen ganger om å få de til å se litt mer eksotiske ut.

 

Som gastronomiby undersøker Burgos måter man kan lage menyer tilpasset forskjellige behov. Den typiske Burgos-dietten er veldig lik det forfedrene i regionen spiste: store mengder proteiner, og bruk av planter som rotgrønnsaker.

- Gjennom å skape tilpassede menyer jobber vi for å minske fattigdom og å gjøre en sunn diett tilgjengelig og enkel. Vi vil anbefale en viss diett til barn og en annen til voksne som beveger seg mye. Vi regner ut kaloribehov og andre ting for å lage optimale menyer til forskjellige folk, forklarer Puentes Robles.

 

Samtidig blir kokkene utfordret til å skape nye matfusjoner gjennom å inkludere lokale råvarer fra Vestlandet i sine tradisjonelle retter. Dette skjer hver dag i kursteltet på matfestivalen, og er en del av det internasjonale aspektet av gastronomien UNESCO ønsker å forsterke.

Ifølge Angell forventer Matarenaen rundt 40.000 besøkende i år.

Matfestivalen tilbyr en arena hvor mennesker kan få møte lokale produsenter ansikt til ansikt og  lære om historiene og prosessene om hvordan maten lages. I tillegg finnes det en rekke aktiviteter gjennom hele helgen frem til kl 17 på søndag.