Skyldig i 38 tyverier, men slipper å sone i fengsel

Publisert:20. september 2018Oppdatert:24. september 2018, 20:11
Rettsal, Bergen tingrett. Foto: Glenn Key

Får kun betinget fengselsstraff, så lenge han gjennomfører rusprogram.

Mannen (38) som i retten tilsto å ha stjålet to vaser til en samlet verdi på 614.000 kroner fra Bergen Kunstutstilling, sa seg også skyldig i rundt 40 andre tyverier blant de 60 forholdene han var tiltalt for. 

Nå er mannen dømt til ett år og ni måneder i fengsel, men den ubetingede delen av straffen er allerede sonet ferdig. Mannen slipper nemlig å tilbringe mer tid bak murene for disse forholdene. 

Tyveriene

Tirsdag 19. desember 2017, gikk mannen inn på Bergen Kunsthall. Hallen var for tiden var opptatt med utstillingen  «Hot Cottons», en kunstutstilling av den nederlandske kunstneren Magali Reus.  Under påvirkning av alkohol bestemte mannen seg for å ta med seg to vaser til en samlet verdi av 614.000 kroner. 

– Jeg kom inn i et rom og det var ingen vakter der. Så da bare tok jeg dem, jeg aner ikke hva de var verdt, uttaler mannen i retten. 

Mannen ble tatt av politiet dagen etterpå, og opplyste politiet om hvor vasene var etter å ha blitt overrasket over verdien på gjenstandene. 

Mannen er også funnet skyldig i i underkant av 40 andre tyverier. Blant annet har han stjålet sexleketøy fra Kondomeriet til en verdi av 9.900 kroner,  solbriller, jakker og vesker fra merkebutikker samt diverse hjemmeelektronikk fra butikk og andres personlige eiendeler. 

Det kommer frem i dommen at de fleste forholdene har blitt begått under påvirkning av rus og mannen erkjenner at han har et rusproblem. 

Soning og straff

Etter tilståelse fra 38-åringen samt bevis i saken, eksempelvis overvåkningsbilder,  finner altså retten mannen skyldig i rundt 40 av de 60 forholdene han er tiltalt i. Retten mener verken det finnes skjerpende eller formildende omstendigheter i saken og at fengsel i 1 år og 9 måneder utgjør en passende straff.

Aktor la ned påstand om at deler av straffen gjøres betinget på det særlige vilkår at tiltalte gjennomfører narkotikaprogram med domstolskontroll (ND). Tingretten fant en klar sammenheng mellom mannens rusproblem og handlinger, at han kvalifiserte for dette programmet, og kom derfor frem til at dommen på ett år og seks måneder skal sones i rusbehandling, og ikke i fengsel. 

I tillegg dømte tingretten mannen til tre måneder ubetinget fengsel, hvorav 78 av dagene trekkes fra grunnet varetekt.