Rekordsummar utdelt i e-sport. Kan dette vere jobbar i framtida?

Publisert:27. september 2018Oppdatert:27. september 2018, 17:46
Dota 2 har ikkje like stor spelarbase som Fortnite og League of Legends, men er størst på pengepremiar.

I ei tid der det blir meir og meir normalt å spele dataspel, blir det også meir og meir vanleg å tjene pengar på dette. Ei turnering i spelet Dota 2, som blei holdt i August, “The International”, hadde meir enn 25 millionar dollar i pengepremiar. Men lønnar det seg å satse på såkalla e-sport?

For dei fleste vil dataspel være ein hobby. For nokre er det ein jobb. I dag konkurrerast det i alle moglege former i såkalla e-sport. Mange av spela ein kan spele med andre spelarar på nettet har pengepremiar, konkurransar, og store verdsmesterskap, på linje med andre sportar. I august 2018 vart den største e-sport turneringa nokon sinne holdt i Canada, i spelet Dota 2, der 25 millionar dollar blei gitt ut, 11 av desse millionane i førstepremie, delt på fem stykker. Dette er store summar, og kan lokke mange unge til å satse på dataspel som ei karriere.

Kan være problematisk for unge som vil satse

Jarle “SaloiG” Sivertsen, som er ein av verdas beste i Dota 2, og som har konkurrert for landslaget til Norge i spelet under turneringa WESG 2014 meiner dette kan vere problematisk.

- Mange blir nok fristet av tanken på å kunne tjene til livets opphold ved å sitte å spille dataspill, men realiteten er en annen. Faktaene er at alle kan bli god i noe om man bruker nok tid på det, men ikke alle kan bli best. Det kreves ekstremt mye for å lykkes, spesielt i dataspill. Nå er det heldigvis sånn at i alle dataspill har man ranks og reelle tall på hvor god man faktisk er, så jeg vil tro at ungdom som vokser opp i dag mer eller mindre vet hvor de står i forhold til sine egne ferdigheter i spillet, og at de legger ambisjonene sine deretter. Jeg har selv ranken Immortal, som er den høyeste i spillet, men jeg spiller bare noen timer i uken på hobbynivå. Jeg har tross alt blitt 26 år, har samboer og fulltidsjobb, så toget mitt for videre satsning har nok forlatt perrongen. 

Ikkje noko som vil forsvinne med tida

Samstundes har han tru på at e-sport ikkje er noko som kjem til å forsvinne med framtida.

- Hvis man ser på utviklingen E-sport har hatt det siste tiåret, og med teknologiens fremmarsj i bakhodet er det bare spørsmål om tid før E-sport får sitt virkelige gjennombrudd. Premiepengene, markedsverdien og den generelle interessen øker eksponensielt. Før i tiden har E-sport vært en delkultur i samfunnet vårt, der ikke alle ungdom som vokste opp har hatt en tilhørighet til dataspill og internett. I dagens samfunn derimot, er det nærmest syv-åringene som må vise besteforeldrene hvordan man laster ned en app på ipaden sin. Det er klart at for de unge som vokser opp i dag er dataspill og teknologi en mye mer sentral plattform enn det tidligere har vært.

Komplekst og kompetativt

Når det kjem til akkurat Dota2, er Sivertsen veldig klar på kva som skiljer dette spelet frå mange andre spel, som kanskje gjer at pengepremiane er så høge. 

- Dota2 er et ekstremt komplekst spill, der tøffe vurderinger og valg i pressede situasjoner skal utføres så raskt som mulig. Det fantastiske med Dota2 er de ubegrensede mulighetene man kan vinne spillet på, med ferdigheter på spillere og kombinasjon av heltene i skjønn forening. 

Spelet er ein av hovedsatsningane til spelgiganten Valve, som er ein del av Steam, og har millionvis av spelarar kvar einaste dag.