Ny kjønnsnøytral tittel

Publisert:14. september 2018Oppdatert:17. september 2018, 08:12
-Tittelen var utdatert, sier regjeringen som nå har vedtatt endring.

«Helsesøster» blir nå til «Helsesykepleier». Det har fått reaksjoner.

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (H).
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Maria Jahrmann Bjerke (H). Foto: regjeringen.no
Leder i landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo Foto: NSF Pressefoto
Leder i landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo Foto: NSF Pressefoto

- Regjeringen har nå bestemt at vi skal gjøre de nødvendige endringene i helsesøstertittelen. Vi synes tittelen «Helsesøster» er en utdatert tittel, og det var på tide med en mer moderne, og ikke minst en kjønnsnøytral tittel, sier Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (H) til ByMag.

 

Uenig

Mens navneendringen hos noen er kjærkommen, er andre mer skeptisk til den nye tittelen «Helsesykepleier». En av disse er den kjente «Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik, som denne uken la ut et innlegg på facebook der hun ikke legger skjul på at hun er negativ til den nye tittelen. I kommentarfeltet er det ulike reaksjoner. Mange helsesøstre kommenterer at de er enig med Tale Maria Krohn Engvik, mens noen synes det var på tide med en endring.

 

Ikke perfekt

”Helsesykepleier”-tittelen er et forslag fra Norsk Sykepleierforbund, der de har spurt sine medlemmer om navneforslag i forkant av vedtaket. Leder for Landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, skriver i sitt presseskriv at forslaget ikke er perfekt.

- Vi har gått nøye inn i helsesøsters arbeidsområde: Helsefremmende og forebyggende, seksuell helse, flyktninghelse, sosial helse, fysisk helse, psykisk helse. Til slutt sto vi igjen med det navnet flest har foreslått, HELSESYKEPLEIER, ikke perfekt, men det beste alternativet, skriver Kristin Sofie Waldum-Grevbo.

 

Utdannelse for gutter

Marius Oliver Albrechtsen (17) er elev ved Olsvik videregående skole, der han studerer helsefag. Han har aldri vurdert å bli helsesøster, men tenker at han kanskje har gjort et ubevisst valg på grunn av navnet.

Det er fint at Helsesøster-tittelen blir kjønnsnøytral. Det kan absolutt medvirke til at flere gutter tar den utdannelsen. Samtidig er Helsesøster for mange et betryggende ord med gode assosiasjoner. Så her ser jeg begge sider av saken.

 

Marius Oliver Albrechtsen (17) som studerer helsefag og har planer om høyere utdannelse innen helse eller medisin, synes det er flott med en kjønnsnøytral tittel. Foto: Helena Viktoria Johnsen
Marius Oliver Albrechtsen (17) som studerer helsefag og har planer om høyere utdannelse innen helse eller medisin, synes det er flott med en kjønnsnøytral tittel. Foto: Helena Viktoria Johnsen

Marius Oliver Albrechtsen drømmer om arbeid innen helseorganisasjoner eller helsepolitikk. Han synes tittelen NSF og regjeringen har bestemt seg for ikke er det beste alternativet.

- Jeg kan se for meg at den nye tittelen ”Helsesykepleier” kan ha for mye fokus på ordet ”syk”. Det kan jo påvirke terskelen til barn og unge for å ta kontakt med en helsesykepleier. Det beste hadde vel vært å få til en tittel der man kanskje kan ta frem ord som skole, barn, ungdom og helse, og dermed gjøre det mer folkelig. «Skolehelsepersonell» kunne vært et alternativ. 

Helsesista skriver i sitt facebookinnlegg at ”Ingen må være syk for å snakke med oss helsesøstre! JA! Jeg er sykepleier! Stolt også! Men selve sykepleie-tittelen er utrolig lite beskrivende på det spennende, utfordrende, mangfoldige og viktige arbeidet en sykepleier gjør.”

 

Ikke en hvilken som helst

Leder av landsgruppen Helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo forsvarer den nye tittelen.

- «Helsesykepleier» sier litt mer om hvem vi er. Vi er ikke en hvilken som helst varm voksen, kompis, eller søster. Vi er sykepleiere med spesialutdanning i det vide, helhetlige helsebegrepet. Vi ønsker også å signalisere at vi mener alvor når vi sier at menn er hjertelig velkommen inn i yrket vårt. 

 

Vedtatt

Regjeringen har nå vedtatt endringen basert på navneforslaget fra norsk Sykepleierforbund. - Det har vært flere forslag på bordet, men tittelen “Helsesykepleier” er det altså sykepleierne selv som har foreslått. Vi synes jo da at det er naturlig å høre på fagmiljøet når vi nå skal foreta en endring, sier Maria Jahrmann Bjerke (H), Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, til ByMag.

Det har ikke lykkes ByMag å få en kommentar fra «Helsesista», Tale Maria Krohn Engvik, i denne saken, utover det hun skriver i sitt facebookinnlegg.

 

Helsesista har lagt ut dette innlegget på sin Instagram- og Facebookbruker onsdag kveld.
Helsesista har lagt ut dette innlegget på sin Instagram- og Facebookbruker onsdag kveld.