Mann (59) tiltalt for 160 overgrep mot sin mindreårige datter

Publisert:17. september 2018Oppdatert:18. september 2018, 13:10

En mann fra Bergen er tiltalt for grove overgrep mot sin egen datter da hun var mellom 5 og 12 år gammel. Aktor krever 10 års fengsel.

59-åringen risikerer nå fengselsstraff for å ha misbrukt sin egen datter på det groveste fra 2005 til 2013. Overgrepene skjedde da jenten bodde hjemme og var avhengig av sin far. I retten kommer det fram at faren forgrep seg på datteren i foreldrene sin seng opp mot fire ganger i måneden. Det skal være snakk om til sammen 160 overgrep. 

Den fornærmede har forklart i retten at overgrepene skjedde både da moren var på jobb og da hun var hjemme. Da satt hun som oftest i stuen og drakk alkohol. Det skal ha vært et overforbruk av alkohol i hjemmet. Det har også en annen datter i familien bekreftet. Både tiltalte og hans kone avviser dette. 

I retten beskrives overgrepene som svært grove, utført ofte og over lang tid av hennes egen far. Både han og konen avviser at datteren har blitt seksuelt misbrukt. De la i stor grad skylden på behandlingsapparatet for at jenten har blitt så syk som hun har blitt.

Jenten, som i dag er 17 år, havnet i et beredskapshjem da hun var 12 år. Barneverntjenesten i Fyllingsdalen anmeldte saken i 2016 etter mistanke om mulig seksuelt overgrep, på bakgrunn av jentens psykiske og fysiske tilstand. De siste tre årene har hun vært innlagt på sykehus. Der har hun hatt en rekke anfall, der hun gjenopplever traumatiske hendelser.

Jenten har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse. Lidelsen beskrives som kompleks av den sakkyndige og hun lider av tilbakevendende depresjon. Hun er også suicidal. 

Jan Øystein Berle er lege og professor i psykiatri. Han har vært sakkyndig i rettssaken. Ifølge Berle har hun vært utsatt for omfattende omsorgssvikt. Han mener hun har tapt hele sin ungdomstid og vil være invalidisert i flere år fremover. Hennes livskvalitet har blitt sterkt redusert.