Listhaug-maleri solgt for en halv million

Publisert:20. september 2018Oppdatert:30. september 2018, 22:53
Gategalleriet, ved Christer Holm, har stått for gjennomføringen av auksjonen på vegne av eieren Tore Gudmestad.

En kunstsamler fra Sarpsborg fikk tilslaget.

”Making a Martyr” av gatekunstner AFK ble i kveld auksjonert bort på Gategalleriet i Bergen.  Inntektene fra salget går uavkortet til palliativ behandling for kreftpasienter gjennom Kreftforeningen. 

- Vi er veldig, veldig godt fornøyd med å få 500.000 kroner for bildet. Til sammen har vi da samlet inn 760.000 kroner til Kreftforeningen, sier Christer Holm i det auksjonen ble avsluttet klokken 18.30 i kveld. 

Holm forteller videre at det er en privatperson som bor i Sarpsborg som har kjøpt bildet. Personen ønsker foreløpig å være anonym, men Holm kan si at kjøperen er en privat samler som anser bildet som en investering. 

Det var Thorstein Selvik som sparket i gang auksjonen under den årlige Herremiddagen for to uker siden. Der ble kunstverket vist frem til de 200 som var til stede og budrunden endte den kvelden på 450.000 kroner. Thorstein Selvik er fornøyd med det endelige budet og interessen for bildet:

- Dette er et eksempel på at kunst fortsatt har betydning og kan påvirke, både i form av penger og ved å skape debatt. Spesielt viser det hvor viktig gatekunsten kan være og har blitt. 

Interessen for bildet har vært stor helt siden AFK hengte det opp på et gatehjørne i Bergen i vår, og på den avsluttende auksjonen på Gategalleriet i kveld var det et stort medieoppbud. Thorstein Selvik tok en ringerunde, til blant annet Petter Stordalen og Christan Ringnes,  i håp om å få inn noen høyere bud. Ringnes har vist interesse for bildet, men la altså ikke inn noe bud i kveld. 


Bildet av en korsfestet Sylvi Listhaug vakte stor oppsikt da det ble oppdaget på et gatehjørne i Hans Holmboes gate i Bergen 2. påskedag i vår. Kunstverket skapte en debatt om ytringsfrihet som raste i to dager før maleriet ble overmalt med svart maling av en eller flere ukjente gjerningspersoner. 

Mange trodde da at kunstverket var gått tapt, men maleriet reddet av fire studenter som tok ned maleriet og fikk fjernet tilgrisingen ved hjelp av neglelakkfjerner. Studentene solgte så bildet videre til Ole-Peter Duus for 300.000 kroner, som så donerte maleriet videre til Tore Gudmestad. Han er far til Thea Steen som døde av kreft i fjor, og som var frilansjournalist og kjent for å starte kreftkampanjen .

AFK er veldig politisk engasjert og anser seg selv mer som en samfunnsdebattant enn som en kunstner. De fleste bilder han lager har et politisk budskap.  - Christer Holm

Listhaug-bildet henger nå på Gategalleriet i lag med tre andre bilder av AFK.
Listhaug-bildet henger nå på Gategalleriet i lag med tre andre bilder av AFK.

Maleriet portretterer en korsfestet utgave av Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, og mange har tolket bildet som en kritikk mot Listhaug. Kunstneren selv har imidlertid ment bildet som et stikk mot media. Christer Holm tror det er flere grunner til at bildet har vakt så stor interesse:

- Historien fanger. Det var et veldig tidsaktuelt bilde når det kom opp. Også er det selvfølgelig veldig kontroversielt med en naken statsråd på et kors, men jeg mener folk har trukket litt forhastede konklusjoner. Det er ikke Listhaug-kritikk. Det er et mediekritisk bilde. Det kunstneren tenker er at medier velger heller den litt enkle vei med å ta klikk-vinnerne i stedet for å dekke de viktige sakene.

AFK ønsker å utfordre media på de må være enda mer bevisst sin rolle, for det mener han at media ofte ikke er. - Christer Holm