– Ikke bare for barske mannfolk fra nord

Publisert:13. september 2018Oppdatert:4. oktober 2018, 12:44
Tysnesfestivalen 2016: - Vi kom to blondiner, susende inn på festivalen i en sjark, med designerveskene hengende i masten. Det var mange som sperret øynene opp da de så oss, spesielt de andre mannfolka med sjark. Foto: privat.

Andrea (24) har stekt laks til Erna og kjørt fiskebåten sin til festival, med designervesken hengende i masten.

Møtte Erna: Som studentleder ved Nord Universitet fikk Andrea æren av å tilberede laks til statsministeren. Det gikk ikke helt etter planen. Foto: privat.

– Mange tror at havbruk og fisk kun er for barske mannfolk fra nord. Det er det absolutt ikke. Det er for kvinner og menn med allslags interesser, sier Bodø-studenten Andrea Nordvik Brunner. 

Økning av studenter

Antallet som har fiske- og havbruksstudier som førstevalg har økt kraftig de siste årene, i følge tall fra Samordna opptak. Til flere av fiskestudiene er pågangen tredoblet siden 2013. Studiet Havbruksdrift og ledelse ved Nord Universitet i Bodø har hadde 140 førstevalgssøkerei 2017, mot 37 i 2013.

Andrea tror økningen skyldes blant annet at potensialet i havbruksnæringen er blitt bedre kjent. 
– Jeg veldig lyst på min fremtidige karriere. Jeg føler jeg har “skutt gullfuglen” ved å velge denne retningen. Havbruk er absolutt fremtiden for Norge, og jeg vet det er uendelige muligheter der.

For to år siden satte bergensjenten Andrea kursen mot Bodø for å studere havbruksdrift og ledelse på Nord Universitet i Bodø. Siden den gang har hun har aldri sett seg tilbake.

– Min far som er en ildsjel av en hobbyfisker begynte å sende meg masse linker til studiet og havbruksartikler generelt. Jeg tror han indirekte forsøkte å få meg til å se alle de mulighetene jeg får etter endt studie. Og det er jeg veldig glad han gjorde, for nå er jeg helt sikker på at jeg valgte rett. Mitt største ønske er nå å bruke mine kreative egenskaper innenfor feltet ved å selge fisk til utlandet. 

Morsomme minner

24-åringen har også opplevd noen minneverdige hendelser i løpet av sin tid som student. 

– Mange tar det for gitt de som studerer innen fisk og havbruk er kjempegode til å lage fiskeretter. Det stemmer jo ikke alltid, spesielt ikke for meg. Jeg er rett og slett dritdårlig på å lage mat, og steking av laks er ingen unntak. Da statsminister Erna Solberg skulle komme på besøk på universitetet skulle jeg steke laks med henne. Jeg gjorde grundig research på matprat.no på forhånd og tenkte at jeg kom til å fikse det. Men neida, der sto jeg foran  TV-kameraer å svidde laksen min så heftig at det kom svart røyk opp fra pannen. Foran Erna. I bunad. 

– Jeg har fått masse tilbakemeldinger om at det bare var sjarmerende, og det er jo egentlig bare morsomt. Men der og da var det kjempeflaut!

Fiskeriministeren er fornøyd

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er både stolt og glad for den økende interessen innen næringen.

– Jeg blir både glad og trygg når jeg ser at ungdom gjennom sine utdanningsvalg velger ei framtid i sjømatnæringa. Glad for at ungdom får gode muligheter til ei spennende fremtid med gode karrieremuligheter. Trygg fordi jeg vet at det fins kompetanse til å finne løsninger på de utfordringer næringa måtte møte. 

Frp-politikeren synes det er fint å vite at også stadig flere kvinner velger denne studieretningen. 

– Regjeringa er opptatt av at både jenter og gutter, kvinner og menn skal ha like muligheter til å arbeide i næringa.  Det at flere jenter velger utdanningsretninger innen både fiskeri og havbruk  er gode signaler om det er ei inkluderende næring som ivaretar den enkeltes arbeider.

Fiskeriministeren mener det er lurt av ungdom å velge en karriere innen fisk og havbruk. Han ser lyst på næringen sin framtid. 

– Sjømatnæringa er mangfoldig og tilbyr mange karrieremuligheter for den som ønsker ei spennende framtid med utgangspunkt i utdanningsbasert kompetanse.  Vår flotte ungdom følger med og tar utdanningsvalg deretter.

Jobber for en trygg næring

Nesvik arbeider for at næringen skal ha gode rammevilkår slik at folk skal tørre å velge en retning innen fiskeri og havbruk.

– Den viktigste jobben min er å sørge for at vi har ei god sjømatnæring. Det gir ungdom en forutsigbarhet i at næringas behov vil være der også i framtida og at de kan gjennomføre sine utdanningsvalg som planlagt.

– Så må jeg som fiskeriminister prøve å legge til rette for at næringen har gode, stabile rammevilkår. Ett eksempel er at regjeringen nettopp har endret regelverket slik at det skal være lettere for kvinnelige fiskere å få barn, nå kan de både ta pause under hele svangerskapet og i en ammeperiode på minst to år etter fødselen.