– Fretex har blitt forferdelig dyrt.

Publisert:22. september 2018Oppdatert:23. september 2018, 13:23
Mange mener Fretex overpriser varene sine i forhold til kvalitet. Foto: Skjermdump.

Mange er misfornøyde over overprisede varer i Fretex sine butikker.

Medlem i fylkesting for Miljø og Samferdsel i Hordaland, Natalia Golis (MDG), synes det er veldig varslende å høre at det kan være billigere å kjøpe nytt enn å kjøpe brukt.

– Jeg fikk sjokk da jeg oppdaget prisene. Jeg ble irritert og oppgitt, rett og slett. Jeg følte jeg måtte dele det med andre, å forhøre meg om jeg var den eneste som følte det slik jeg følte det.

Stor Misnøye

En kvinne, som ønsker å forbli anonym, skrev et innlegg på Facebook hvor hun uttrykte sin mening om Fretex sine priser. På dette innlegget fikk hun mange reaksjoner. 

– Det er blitt forferdelig dyrt, noe som gjør opplevelsen inne i butikken lite innbydende ettersom varene de selger ikke tilfredsstiller kvaliteten i forhold til prisen på dem.  Jeg har alltid handlet på Fretex og andre lokale gjenbruksbutikker ettersom jeg liker den spenningen en slik «skattejakt» gir meg, pluss at det er både miljøvennlig og gøy.

Hun forteller til Bymag at hun har vært kunde hos Fretex i mange år.

– Når man kan finne seg en genser på salg hos Lindex til for eksempel 50,- og så ser man den samme genseren hos fretex priset til 149,- brukt da mener jeg åpenbart at det er et svikt i rutinene til butikken. Det er ingenting å legge skjul på at gjenbruk er blitt trendy, og jeg mener det er helt feil at Fretex skal ri denne bølgen mtp. hva Fretex jobber for.

Kvinnen forteller Bymag at hun mener Fretex har falt fra sitt eget originale konsept. 

– For at Fretex skal bli attraktivt igjen, så bør de først og fremst konsentrere seg om å ivareta den målgruppen de hadde sett for seg å ta vare på. Ved å satse på en nøytral prissetting i form av å senke prisene slik at alle kan benytte seg av tilbudene kjeden har å tilby, så mener jeg mye er gjort.

I innlegget sitt kalte hun prissettingen for «Uetisk Svindel». 

– Ved å selge varer til en pris som ikke tilfredsstiller kravene en kjøpende kunde har, så mener jeg at det er svindel å skulle selge en vare til en pris som produktet ikke er verdt. Å benytte seg av denne gjenbruks trenden som en grunn for å sette opp prisene så drastisk som det her er blitt gjort, da mener jeg det er både uetisk og umoralskt. Jeg mener det strider imot hva de har jobbet for i alle år.

Hun forteller Bymag at hun vet om mange som har lagt merke til denne drastiske prisøkningen og som selv har gjort til kjenne at de mer eller mindre har valgt å boikotte kjeden. 

– Hvis ikke Fretex tar kundesegmentet sitt, å tilbakemeldingene vi kommer med på alvor, så mener jeg det er bevis nok til å ta avstand fra kjeden ved å kutte ut de leverings midlene som kjeden tilbyr, og tilbudene som kjeden ellers har å by på.

Varslende at det er billigere å kjøpe nytt

Politiker i fylkestinget for Miljø og Samferdsel i Hordaland, Natalia Golis (MDG), understreker til Bymag viktigheten av å omstille forbrukervanene våre. 

  Vi er nødt til å omstille oss og kjøpe brukt. Eller ikke minst reparere og gjenbruke det vi allerede har. Det er en enorm overproduksjon av klær i verden og Fretex har et stort ansvar å lede an i hele denne gjenbruksomstillingen vi er nødt å gå gjennom.

Golis synes det er veldig varslende å høre at det kan være billigere å kjøpe nytt enn å kjøpe brukt. 

– For hver gang vi klarer å gjenbruke klær unngår vi at mer blir produsert. Det er en enorm overproduksjon globalt og masse klær blir kastet fordi det aldri bli solgt.

– Jeg tenker at man har bommet på gjenbrukssatsingen hvis det er billigere å handle på IKEA enn på Fretex. Det er nettopp dette man må tørre og sette ord på. I en større sammenheng er dette utrolig viktig.

Samtidig mener hun at ikke alt ansvaret kan ligge på Fretex. 

– Da må jo vi forbrukere velge hva som er best for miljøet. Vi kan ikke nødvendigvis pålegge alt ansvaret på Fretex. Det er viktig å sette fokuset på dette. For det at det er billigere å kjøpe nytt er jo i seg selv noe som er viktig å sette lys på. Vi betaler jo ikke reelle priser for et stykke klær i forhold til rettferdig lønn, rett transport og rett materialbruk. Prisene er så presset og det er en helt unaturlig pris også. 

Jobber kontinuerlig med forbedringer

Fretex svarer til Bymag i en mail at de ønsker å være til for alle og at prisene er basert på markedspriser generelt.

– Vi baserer oss på prinsippet om at varene skal prises til 1/3 av original utsalgspris basert på kvalitet, varens stand og merke, slik at en vare vil være betraktelig billigere hos oss enn der den opprinnelig ble kjøpt, skriver Kristin Hareide, Head of Retail i Fretex. 

Fretex forklarer at prisingen går på skjønn.

– All prisingen vår er manuell og skjønn vil derfor naturlig nok spille inn i prissettingen, noe som dessverre medfører at det fra tid til annen blir gjort feil, men vi jobber kontinuerlig for å forbedre oss. Heldigvis viser den siste kundeundersøkelsen vår fra 2017 at flesteparten av våre kunder er godt fornøyde med prisene våre, noe som også kommer til syne i sosiale medier der kunder deler sine funn etter skattejakt i Fretexbutikkene. 

De påpeker også at mange glemmer det har kostnader gjennom hele verdikjeden fra transport fra innsamlingsboksene, til sortering, til transport ut igjen til butikk, samt kostnader relatert til butikkdrift slik som husleie, lønninger m.m. 

– Det er ingen som tar utbytte fra driften, alt går inn igjen i selskapet for å kunne fortsette å jobbe med formålet vårt som er å jobbe for at folk får og beholder arbeid, og å bidra til et bedre miljø blant annet gjennom gjenbruk og gjenvinning. Og ifjor gikk ca.30 millioner kroner til å støtte Frelsesarmeens sosiale arbeid for de i samfunnet som trenger det mest. 

– I Fretex skal det være mulig å handle rimelige varer og virkelig gjøre et godt kjøp. Fretex kan ikke konkurrere med de billige kjedene når de har sine kampanjer, men hos Fretex er det alltid mulig å få gode varer til en rimelig pris. Samtidig som gjenbruk er et godt miljøtiltak.