Den største kilden til forsøpling i havet

Publisert:13. september 2018Oppdatert:4. oktober 2018, 12:44
Samlede sigarettsneiper under "International Coastal Cleanup" i Oregon i 2012. Foto: Thomas Jones / Ocean Conservancy

Glem sugerør og plastposer. Sigarettsneiper er den mest samlede gjenstanden på verdens strender, med over 60 millioner samlet over 32 år. Et problem: Mange kaster sigaretter på stranden uten å tenke over konsekvensene. Foto: Danielle Richardet.

Det kommer fram i en ny undersøkelse gjort av NBC News. Å kutte ned på Sugerør og og plastposer har lenge vært og et mål i de fleste land, byer og hos svært mange bedrifter. Nå viser rapporten at fokuset kan være feilplassert. Den største menneskeskapte forurensningen av verdenshavene er sigarettsneiper. Det er heller ikke alle som er klar over at en sigarett inneholder plast.

Sigarettfiltre av plast

Kampanjen «Cigarette Butt Pollution Project» håper å forby sigarettfiltre som er laget av en type plast som kan ta flere tiår å bryte ned, ifølge NBC. Av de 5,6 billioner sigarettene som er laget med disse filtrene hvert år, blir så mange som to tredjedeler dumpet uansvarlig. 

Kampanjens grunnlegger og helseprofessor Thomas Novotny fortalte NBC at filtrene ikke gir noen helsemessige fordeler, men tjener som et markedsføringsverktøy, samtidig som det blir “lettere for folk å røyke.”

Det er ikke bare forpliktede aktivister som er klar over filtrenes potensielle skade - tobakkelskapene har sett på alt fra nedbrytbare filtre og distribuerer bærbare askebegere for å unngå å bli ansvarlig for plastforsøpling. Men så langt har disse anstrengelsene falt flatt, med røykere som overveiende foretrekker å stumpe sneipene sine der de selv ønsker. 

Mens tobakkselskaper og aktivister fortsetter å lete etter alternativ til det voksende sigarettavfallet, kjemper andre for en lov som skal forbyr slike sigarettfiltre. Forsøket på den nye loven har sviktet hittil, trolig på grunn av det faktum at mange lovgivere mottar kampanjebidrag fra tobakksindustrien.

Annerledes i Norge

Leder for naturvernforbundet Silje Ask Lundberg er enig i at forsøpling av sigarettsneiper er et problem. Samtidig er det ikke det de finner mest av langs den norske kysten. 

– Sneiper er hyppigst forekommende i en oppsummering av mange internasjonale strandryddeaksjoner, men det er ikke tilfelle i Norge. 

Lundberg tror grunnen til det kommer av at sneiper i stor grad havner på bystrendene og driver i land nær kildene som er gate- og fellesområder i byer.

– I Norge rydder vi mye også på ytre kyst, og der dominerer fiskeriavfall og isopor f. eks mye mer enn sneiper.

Naturvernforbundet presiserer likevel at forsøpling av sigarettsneiper er et stort verdensproblem og at bevisstheten rundt dette bør økes. De tror at det er få som faktisk er klar over at sneipen de kaster på bakken inneholder plast og bidrar til plastforsøpling av havet og naturen.