Cato (24) oppfordrer alle til å tenke seg om i vinter

Publisert:10. september 2018Oppdatert:13. september 2018, 20:00
Cato (24) oppfordrer sine Facebookvenner til å boikotte pelsdyrnæringen i et Facebookinnlegg.

«Kjære venner og uvenner. Det begynner å bli kaldere i været, og jeg vil i den anledning på det varmeste oppfordre alle til å styre unna pelsjakker».

Cato (24) går hardt ut mot pelsdyrnæringen. Foto: Privat
Leder for Norges pelsdyralslag, Guri Wormdahl, mener det er helt feil å legge ned pelsnæringen. Foto: Privat.

Slik starter Facebookinnlegget til Cato, der han anbefaler folk å tenke seg om en ekstra gang før de går til innkjøp av en pelsjakke i år.

- Disse pelsdyrene plasseres i små nettingbur hvor de lever «hele» sitt korte liv. Samtlige av dyrene som brukes for sin pels kommer fra naturen, og har på lik linje med mennesker mulighet til å føle glede, redsel, smerte og sorg.

Tror folk er mer bevisste

Dyrevennen mener folk bør unngå å kjøpe pels slik at oppdretterne slutter å tjene penger. Han tror folk har blitt mer oppmerksomme på hvor ille pelsdyrene faktisk har det.

- Deres små poter er ment for naturen hvor de går på et mykt underlag, ikke små nettingbur. Deres hjerne er ment for naturen hvor de kan utfolde sine naturlige instinkter, ikke i et bur hvor de knapt kan bevege seg.

Mener pels er ettertraktet

Bymag skrev onsdag om at flere personer i pelsdyrnæringen ikke har tro på at den vil være avviklet innen 2025. Kommunikasjonssjef for Norges pelsdyralslag, Guri Wormdahl, påstår at det selges pels som aldri før. 

- Det tegnes ofte et bilde av at ingen vil ha pels lengre, men slik er det ikke. Det ser man også i de store internasjonale markedene der pels er ettertraktet.  

Mener næringen bør avvikles

Dyrevernsaktivisten Cato, har et klart mål for framtiden til pelsdyrnæringen og har stor tro på at industrien vil være lagt ned innen 2025. 

- Pelsdyrnæringen bør enkelt og greit avvikles fordi dyrene lever forferdelige og meningsløse liv i små nettingbur, sier Cato til Bymag.

Dyrevelferd?

Wormdahl uttalte tidligere til Bymag at de er svært opptatt av dyrevelferd på sine gårder. Det stiller Cato seg kritisk til.

- At det blir sagt at alle pelsfarmer i Norge er svært opptatt av god dyrevelferd har jeg liten tro på. Det har gang på gang blitt dokumentert grove lovbrudd i dyrevelferdsloven på norske pelsdyrfarmer. 

24-åringen sier han ikke forstår hvordan noen kan påstå at dyr som i utgangspunktet lever i naturen kan ha «god dyrevelferd» i bur.

- Pelsdyrnæring klarer på ingen måte å gi disse dyrene et fullverdig liv hvor dyrene får leve i sitt naturlige habitat og har muligheten til å utfolde sine naturlige instinkter. 

Mener pels har mistet sin status

Cato mener pels har gått fra å være mote og status til å være noe som fronter dyremishandling.

- Hvis våre kjære hunder og katter ble plassert i små nettingbur hele sitt liv, ville de hatt et helt forferdelig liv. Det samme gjelder pelsdyrene. La oss ha medfølelse for disse små, hjelpeløse dyrene ved å styre unna pelsjakker, avslutter Cato i sitt Facebookinnlegg.