Alliansen holdt direktesending fra Det Akademiske Kvarter

Publisert:20. september 2018Oppdatert:21. september 2018, 14:28
Leder for Alliansen, Hans Lysglimt Johansen, arrangerte egen livesending etter at Studentersamfunnet trakk invitasjon til debatt. FOTO: skjermdump/Facebook Live

- Det er helt sykt, man burde kunne føle seg trygg når man er ute!

Jennifer Vanessa Gonzalez reagerer på at Det Akademiske Kvarter lar Alliansen spre sine meninger. FOTO: privat.

Det omstridte politiske partiet Alliansen holdt torsdag direktesending via Facebook fra det akademiske kvarter i Bergen. Reaksjonene har vært mange både i kommentarfelt og ved opprettelse av facebook-arrangement som oppfordrer folk til å sende klager til Kvarteret.

Trakk invitasjon

Opprinnelig skulle leder av Alliansen, Hans Lysglimt Johansen, delta i en paneldebatt for de mindre partiene på ytterkantene i norsk politikk torsdag kveld. Sammen med lederne for Norges kommunistparti, Liberalistene, Demokratene i Norge og Partiet De Kristne skulle Johansen diskutere de ulike ideologiene og politiske spørsmål.

Tidligere i år ble det kjent at studentersamfunnet, som hadde invitert Lysglimt Johansen til debatt, valgte å trekke tilbake invitasjonen. Det Akademiske Kvarter sier til Bymag at Lysglimt Johansen derfor valgte å booke et rom på kvarteret, på eget initiativ.

Diskusjon på fortauet

I sin direktesending sendte Lysglimt Johansen frilans-journalist Kristian Eik ut på gaten for å snakke med mennesker som hadde møtt opp for å vise motstand til arrangementet. Alliansen hadde ikke tillatelse til å filme inne i lokalet der andre gjester var tilstede, og brukte derfor det de beskrev som en «Trump-caps» til å skjule kameraet på vei ut.

Utenfor lokalet møtte Eik et fåtall fremmøtte personer som han kalte demonstranter. Det oppstod diskusjon mellom partene. Det akademiske kvarter sier at de ikke kan kontrollere det som skjer utenfor deres egen eiendom, eller i bybildet for øvrig og tar dermed ikke stilling til denne situasjonen.

Jennifer Vanessa Gonzalez, som selv ikke er medlem i noen politisk organisasjon, er initiativtaker til facebook-arrangementet som stiller seg kritisk til Alliansens arrangement på kvarteret. Hun oppfordret andre til å ta kontakt med Det Akademiske Kvarter og stille spørsmål ved avgjørelsen om å la Alliansen holde livesending fra deres lokaler.

Det Akademiske Kvarter bekrefter at de har mottatt omtrent 15 henvendelser fra personer som stiller seg kritisk til Alliansens arrangement. – Innholdet i meldingene er veldig variert og inkluderer alt fra spørsmål angående arrangementet til påstander om at vi aktivt støtter Alliansen. Dette er påstander vi bestrider på det sterkeste, skriver de i en melding til Bymag.

 – Jeg skjønner ikke hva de har der eller noe annet sted å gjøre, sier Gonzalez. Hun mener Alliansen sitt budskap er farlig og at kvarteret ikke burde slippe disse meningene til på et sted som skal være et samlingspunkt for studenter.

På sin side hevder Det Akademiske Kvarter at de ved å la Alliansen booke et rom for sitt arrangement kun følger sine egne retningslinjer, som innebærer å ikke skulle ekskludere noen.  – Vi har forståelse for at et slikt arrangement kan skape reaksjoner, men vi ekskluderer ikke noen. Vi ønsker alltid en åpen debatt, uavhengig av politisk tilhørighet.

I sin direktesending snakket Lysglimt Johansen sammen med Bjørn Christian Rødal, Ole Blente og Kristian Eik om ulike utfordringer de mener samfunnet står overfor. – Det er betydelige forskjeller mellom folkegrupper, homogene samfunn har vist seg å fungere best, hevder Rødal. Det ble også satt av tid til å anbefale ulike bøker til seerne.