– Alkolås bør bli påbudt i alle biler.

Publisert:24. september 2018Oppdatert:24. september 2018, 13:49
Moss Taxi har innført alkolås i sine drosjer som et kvalitetstiltak for kundene sine. Foto: Grethe Kolbu (Moss Taxi)

Alkolås har tidligere i år blitt påbudt i alle busser og minibusser. Nå bør det bli påbudt i drosjer også, mener MA Rusfri Trafikk. 

Generalsekretær i MA rusfri trafikk mener alle passasjerer har krav på en så trygg transport som overhodet mulig. Foto: MA Rusfri Trafikk
Synnøve Solbakken (Ap), politiker i fylkestinget for Miljø og Samferdsel i Hordaland, mener at alkolås i i alle kjøretøy vil gjøre trafikken tryggere. Foto: Privat

– Det er så viktig med alkolås i drosjer fordi alle passasjerer har krav på en så trygg transport som overhodet mulig og det vil alkolås i taxi være med på å bidra til, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. Generalsekretær i MA Rusfri Trafikk. 

Kristoffersen forteller at det er ikke «mange» drosjesjåfører som har blitt tatt i promillekontroll, men at det er ikke det som er poenget heller.  

– Enhver kjøretur i en bil med alkolås er jo tryggere. Hvis føreren skal være påvirket av alkohol ville han da ikke hatt mulighet til ås starte bilen. 

Kristoffersen forteller også at hun mener det er lurt å montere alkolås i alle personbiler etterhvert.

– å innføre alkolås i alle personbiler er nok vanskelig å gjennomføre, men hvis EU kommer sterkere på banen her så tror jeg det blir lettere. Det er et veldig godt sikkerhetstiltak og det ser jo folk. Målet er jo å komme ned i 0 drepte og hardt skadde i trafikken. 

– Teknologien er sikker nok til å bruke. Den er enkel og velprøvd. Tekniske feil kan oppstå, men jevnt over er alkolås veldig trygt. Det er ingen grunn til å ikke montere det. 

Har montert alkolås i sine drosjer

Moss Taxi har montert alkolås i sine drosjer og forteller Bymag at det er noe kundene er veldig fornøyde med. 

– Jeg synes valget å montere alkolås i drosjene våre var veldig smart. Det er en ekstra sikkerhet for kundene våre sånn at de kan være sikre på at bilen ikke er alkoholisert, forteller drosjesjåfør i Moss Taxi, Lars Røed. 

– I min arbeidshverdag har det gått helt fint. Jeg må blåse i måleren nå og da og så starter bilen. 

Røed forteller at kundene er veldig positive til dette og at de har fått mange gode tilbakemeldinger.

– Jeg synes absolutt alle drosjer bør montere alkolås. Innen noen år tror jeg det blir påbudt til alle drosjer. 

Daglig leder Grethe Kolbu forklarer til Bymag at de monterte alkolåsene fordi de visste det kom til å komme forskrifter på det. Men, også som et tiltak for at kundene våre skulle føle seg sikre.

– Det er viktig fordi vi skal vise at det ikke er mulig å kjøre i ruspåvirket tilstand. Kundene våre som velger å bruke oss skal føle seg hundre prosent trygge. Det er for å gi kundene den ekstra sikkerheten, forteller Kolbu. 

Hun forteller at kundene ser at de tar ting på alvor og det er et kvalitetstiltak. Hun forteller at hun forteller også at hun mener påbudet burde ha omhandlet alle som driver med persontransport.  

– Man burde prioritert alle som har drevet med persontransport. Vi har alle et ansvar for menneskene i bilene våre og valgene vi tar. 

Alkolås i alle kjøretøy

Synnøve Solbakken (Ap), politiker i fylkestinget for Miljø og Samferdsel i Hordaland, mener at alkolås i i alle kjøretøy vil gjøre trafikken tryggere. 

– Det er ikke nødvendigvis drosjesjåfører som er spesielt utsatt. Jeg tenker at det kunne ha vært alkolås i alle kjøretøy hvor driver med transport av varer og tjenester. Kanskje spesielt for store kjøretøy.

– Det har dessverre vist seg at vi kunne ha unngått en del ulykker hvis vi hadde hatt alkolås i alle kjøretøy. 

Solbakken forteller Bymag at påbud er ikke alltid like effektivt. 

– Det er jo dette med påbud også. Man har jo fortsatt et ansvar selv å følge dette påbudet og da er det ikke nødvendigvis sånn at en klarer å ta det rette valget. Jeg tror uansett det vil utgjøre en forskjell.