Aktor krever 90 dagers betinget fengsel for uaktsomt drap

Publisert:13. september 2018Oppdatert:17. september 2018, 12:47
Ulykkesstedet: Båten som ble brukt under ulykken der en person omkom i 2016. FOTO: ALEKSANDER ÅSNES / NRK

Mann (45) risikerer nå fengselsstraff etter båtulykken i 2016, der faren (67) mistet livet.

Sønnen var fører av båten som kjørte på skjær i Gulen, natt til 29. juli 2016. Sammen med tre kvinner var de på vei tilbake etter den årlige Utkantfestivalen i Skjerjehamn. Mandag startet rettsaken mot 45-åringen. 

Den tiltalte har forklart at han navigerte feil slik at båten kjørte på land. Alle om bord ble kastet av båten. Faren døde momentant av skadene. 

En tragedie

Han erkjenner ikke straffskyld. 

Torsdag la statsadvokat Benedikte Høgseth la ned påstand om 90 dagers fengsel for sønnen, under sluttprosedyren i retten. 

Statsadvokaten har full forståelse for at dette er en stor belastning for tiltalte. 

– Han har mistet sin far i ulykken. Folk flest vil si at han har fått mer enn straff nok. Påtalemyndigheten er helt innforstått med at det som skjedde var en tragedie, sier Høgseth. 

- Burde senket farten

Sønnen har forklart at han tok feil av et fyrlys og lyset fra et sjømerke, som skal ha vært årsaken til at båten gikk på skjær. 

– Jeg er ikke i tvil om at han trodde han styrte mot hovedlykten. Men det var uaktsomt av ham å styre mot den uten å kontrollsjekke opp mot andre sjømerker i sundet, sier Høgseth.

Hun mener retten kan legge til grunn at båten hadde en fart på mellom 20 til 25 knop da ulykken inntraff.

– Han fortsatte i høy hastighet inn i Kipersundet, uten å forsikre seg om at han var på rett kurs. Det forsvarlige ville vært å senke farten. 

Avslutningsvis presiserte aktor at saken har vært en stor påkjenning for tiltalte. 

Prøvde å hindre ulykken

Denne uken skrev BT at den tiltalte 45-åringen tidligere denne uken forklart at hans avdøde far prøvde å varsle han rett før båten gjekk på skjær.

– Da ropte pappa: «Nå går du på land!». Jeg fikk ett sekund på å reagere, men jeg hadde trengt to, fortalte han i retten mandag.