Håper på et bredere tilbud i 2018

Publisert:1. mars 2018Oppdatert:2. mars 2018, 11:55
Amen Ramen satser på å få kunder fra kinoen.

Matscenen i Bergen har vært preget av flokkmentalitet, mener matkritiker Amanda Bahl. Nå tror hun trenden kan snu.

Det har blitt flere restauranter og uteplasser i Bergen de siste årene. Amen Ramen er en ny restaurant som har åpnet, og serverer asiatiske nudel-supper (også kalt ramen) til bergensbefolkningen.

Daglig leder Pål Høyde sier de åpnet restauranten fordi han så behovet for en uformell og enkel spiseplass med god mat.

-Jeg digger ramen, og når Bergen ikke hadde noe slikt fra før så vi at det kunne være noe som kunne bli godt mottatt i byen. Det er en folkelig rett som vi tenkte kunne passe godt her hvor det regner og blåser.

Restauranter i Bergen tilbyr et bredt utvalgt av mat, men det er ikke mange som har satset så nisje-fokusert på en restaurant som Høyde. Daglig leder Høyde sier han ville tilby noe enkelt og kjapt, og mener dette er noe som Bergen mangler.

-Jeg tror mange ønsker spisesteder som er uformelle og trivelige, hvor et måltid ikke koster skjorta. Flere ønsker nok steder man kan gå også på hverdag, og ikke bare til spesielle anledninger.

Flokkdyr som sprer seg

Amanda Bahl har vært matkritiker for Bergens Tidende i snart tre år. Hun har sett en enorm utvikling i restaurantbransjen i Bergen de siste årene.

-Da trenden med den nordiske matkulturen kom tror jeg restaurantene fant litt tilbake til sin egen identitet og man ser at scenen i Bergen har blomstret etter dette.

Videre forteller Bahl hvordan mattilbudet i Bergen likevel kan ha vært preget av at man har gått i flokk, og gjort mye av det samme.

-Først skulle alle lage sushi, så kom det mange burger-plasser, og i fjor var det veldig mye pizza. Nå kan det se ut som 2018 blir et år med litt mer diversitet i tilbudene. Vi har blant annet fått vårt første ramen-sted, og snart åpner også Bergens første barbecue-sted. Det er en spennende og kreativ utvikling i byen der flere restauranter og barer gjør gode smaker mer tilgjengelige, med rimeligere retter og barmenyer av høy kvalitet.

Mangler lunsjsteder

Bahl forteller at hun ser at mange av spisestedene har vært flinke til å utforske den nordiske matkulturen og ta vare på den rike matarven vi har i landet. På spørsmål om hvilke forbedringspotensiale byen har er matkritikeren klar;

- Bergen mangler steder som fokuserer på veldig tidlige og veldig sene måltider. Vi har få lunsj og frokoststeder. Og mat etter kl. 22. er vanskelig å oppdrive.Hun håper også at vegetar og vegan tilbudet vil bli bedre.

Bahl mener også det er vanskelig å innhente oppdatert informasjon om menyene til restaurantene.

-Det er noe steder i Bergen kan bli bedre på

I en om Bergens restaurantbransje som PWC utviklet for Bergen Kommune i 2016 kommer det frem at restaurantene selv synes de er for dårlige på innovasjon.

“Selv om noen får skryt for å være dyktig, så gir majoriteten uttrykk for at restaurantene har en jobb å gjøre her og kommenterer at restaurantene, enten de er norske eller utenlandske, “studentsteder” eller “fine dining”, må bli bedre på å tydeliggjøre konseptene sine.”