Vil normalisere angst

Publisert:22. februar 2018Oppdatert:1. mars 2018, 12:18
Christine Dancke vil hjelpe andre med angst til å føle seg mindre alene. Foto: Stella Pictures

NRK-profil Christine Dancke er aktuell med podkasten “Noia”, hvor Dancke, sammen med ulike gjester, snakker om å leve med angst. – Min intensjon er å hjelpe folk til å føle seg mindre alene, sier Dancke.

Dancke forteller at idéen til “Noia” kom fra hennes egen erfaring med psykiske lidelser. 

– Det begynte med at jeg ble dårlig selv. Jeg delte på Facebook at jeg hadde angst, og fikk mange tilbakemeldinger. Mange sa de kjente seg igjen, og det var da jeg tenkte at vi burde lage podkast.

Målet med podkasten er å hjelpe folk til å tenke at de ikke er alene om sin psykiske helse.

– Jeg ville bidra til å normalisere psykiske lidelser. Det som har hjulpet meg aller mest er å høre om andre som har det på samme måte som meg, men som klarer å leve et vanlig liv. Det kan oppleves skamfullt fordi man tror at man er den eneste som har det sånn – men det er man ikke, sier Dancke.

Økt kunnskap er nøkkelen

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser en tydelig økning av psykiske plager blant unge i dag. Spesielt blant jenter har andelen som får diagnotisert psykiske lidelser økt med 40 prosent. Dancke mener økt kunnskap om psykisk helse kan hjelpe mange.

– Det er vanskelig å si hvorfor flere og flere sliter med psyken. Men jeg tror det er alt for lite kunnskap om elementære ting som handler om psykologi. Får man mer kunnskap, tror jeg man blir rustet til å takle at livet går en imot, noe de fleste vil oppleve på ett eller flere tidspunkt, sier Dancke.

Sammensatte årsaker

Kommunikasjonssjef i, og tidligere leder av, Mental Helse Ungdom, Adrian


Adrian Lorentsson, Mental Helse Ungdom. Foto: Mental Helse Ungdom.

Lorentsson, mener årsakene til at psykiske plager blant unge øker er sammensatte.

– Det er vanskelig å vite om det handler om at det faktisk er flere som sliter med psykiske helse, eller om det bare er flere som sier ifra. Men det er uansett en statistikk vi må ta på alvor, i hvert fall i lys av at stadig flere ungdommer blir uføre, og at det ofte henger sammen med psykiske plager. 

Han mener et økt prestasjonspress kan være noe av årsaken.

– Det er vanskelig å si noe kort om det, men noe av det handler nok om en følelse av ikke å strekke til, som forsterkes, kanskje til det ekstreme, av sosiale medier. Det blir stadig flere arenaer man må prestere på, og da blir det også flere arenaer man kan feile på, sier Lorentsson.

Mental Helse Ungdom er en organisasjon som jobber for å fremme unges psykiske helse, blant annet gjennom juridisk bistand, mulighet til samtale, og at ungdommer som har opplevd plager knyttet til psykisk helse selv arrangerer aktiviteter og treffpunkter.