Tar grep for mindre matsvinn

Publisert:9. februar 2018Oppdatert:9. februar 2018, 15:34
KAST MINDRE. Rema 1000 på Lars Hilles gate er en av mange matbutikker som ønsker å redusere matsvinn.

Årlig ender over 350 000 tonn mat i norske søppelkasser. Dette ønsker matbutikker i Bergen å gjøre noe med.

— Vi vil heller selge produktene enn å kaste de!

Dette sier kjøpmann for Rema 1000 på Lars Hilles gate, Carina Forsberg. Hun forteller butikken reduserer prisene for å minske matsvinn.

I flere matbutikker i Bergen har de begynt å sette ned prisene på produkter som er i ferd med å gå ut på dato. Dette er ment som et forsøk på å verne miljøet ved å kaste mindre mat.  

Forsberg forteller at butikken ønsker å respektere både produsentene, dyrene og bøndene som står bak produktene.

— Maten er allerede produsert, så da er det billigere og bedre at vi selger det, sier hun.

 

350 000 tonn i søpla
En undersøkelse gjort av matvett.no viser at nordmenn kaster i gjennomsnitt over 350 000 tonn mat hvert år. Det syns studenten Amalie Lillevand Hem (20) er unødvendig.

Hem mener flere av varene som kastes er spiselige flere dager etter at de blir ansett som søppel.

— Ved å sette ned prisen på varene tidligere slipper for mye mat å ende i søppelkassene, sier Hem.

Her støttes hun av Forsberg. Hun kan fortelle at hun merker butikken har mye mindre søppel etter at de begynte med tilbudene.

— Det er fint at vi ikke fyller opp bosset, sier hun blidt.

 

Mindre miljøutslipp

En som ser svært positivt på tiltaket er matsvinnmotstander Mette Nygård Havre.  Hun mener tilbudene vil ha en stor effekt på miljøet.

— Butikkene ser selv at når man reduserer matsvinn er det klar at det blir mindre miljøutslipp, sier hun.

Havre er daglilg leder for hennes eget firma “Grønne Verdier”. Hun legger stor vekt på at det er viktig at nordmenn spiser opp maten som produseres.

— Det er så bortkastet at et produkt skal lages, transporteres og selges, for så at jeg skal ta det med hjem å kaste det, mener Havre.

 

Like god etter utløp

Bare fordi et produkt har gått ut på dato betyr ikke det at varen er uspiselig. Havre kunne fortelle at hun lager pannekaker der hun bruker mel som gikk ut på dato for nesten to år siden.

— De  er jo like gode, sier hun lattermildt.

Hun forteller at flere produkter, særlig meierivarer og hermetikk, er like gode etter utløpsdato.

Forsberg sier det er særlig ferskvarer med kortere holdbarhet som faller under tilbudet.

— Et produkt som har gått ut kan  leve 2-3 dager til, sier hun.

Det finnes ikke tall på hvor mange produkter som dette som selges, grunnet at tilbudet er på butikkenes eget initiativ.