Studenter etterspør gudsbevis

Publisert:22. februar 2018Oppdatert:1. mars 2018, 12:08
Fra debatten mellom filosofiprofessor Kjetil Langset Skjerve og teolog Stefan Gustavsson om tro. Foto: Gjermund Øystese.

For sjette gang har Skepsisuken blitt arrangert ved Universitetet i Bergen. – For å unngå et overfladisk akademia, trenger vi å drøfte de grunnleggende tingene rundt det å være et menneske, sier Karl-Johan Kjøde, foredragsholder og debattant under Skepsisuken.

Leder for Skepsisuken i Bergen, Kristin Bjordal. Foto: Lars Hammer Kvaløy.

Skepsisuken er et årlig arrangement bestående av ulike foredrag, debatter og seminarer spredd utover UiBs fakulteter. Styreleder i Skepsisstyret, Kristin Bjordal, sier målet er å åpne for samtale om de store spørsmålene i livet.

-Vi vil sette fokus på tro og tvil generelt, og sette det på agendaen. Vi vil stille de store spørsmålene som man kanskje vanligvis ikke snakker om. 

Bjordal forteller at arrangementet deres vekker interesse blant studenter.

-Vi har hatt veldig godt oppmøte, egentlig over all forventing. Vi ser at folk er interessert og åpen for å prate om tro og tvil når de først kommer i gang.

Høyere utdannings ansvar


Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Laget NKSS. Foto: NKSS.

Karl-Johan Kjøde fra Laget NKSS, en kristen ungdomsorganisasjon, er en av årets foredragsholdere. Han mener høyere utdanning spiller en viktig rolle i samtalen om tro, moral og sannhet. 

-Jeg mener universitet og annen høyere utdanning har et ansvar for å sørge for at disse tingene blir snakket om. Spesielt på universitet er det jo et ideal at tanken skal utfordres, sier Kjøde. 

Filosofiprofessor ved UiB, Kjetil Mangset Skjerve, deltok som debattant under årets Skepsisuke. Han er enig i Kjødes påstand om at institusjoner for høyere utdanning har et ansvar, og mener også at det er noe UiB allerede gjør.


Filosofiprofessor Kjetil Mangset Skjerve deltok også på Skepsisuken. Foto: UiB.

-Ja, det tenker jeg de har, og det gjør de også, for eksempel gjennom ex.phil-undervisningen. For de fleste studentene kommer mange moralske spørsmål frem gjennom den undervisningen.

Spør om Gud

Kjøde mener erfaringer fra Skepsisuken tilsier at dette er temaer studenter ønsker å snakke mer om. 

-Det er viktig å snakke om livet – hvorfor er vi, om noe er rett og galt, hva som er sant. I en studiehverdag handler det meste bare om det man gjør fra dag til dag, men vi ser at studenter reagerer positivet til samtale om de litt større tingene i de forumene vi har skapt denne uken, sier Kjøde.  

Det ble blant annet arrangert en spørrerunde under Skepsisuken, der alle som ville kunne stille spørsmål.

-Mange etterspør bevis for Gud. Hva slags bevis som finnes, og om de er gode. Men også moral, og hvorvidt moral eksisterer i det hele tatt. Det kan høres veldig filosofisk ut, men vi får ganske mange ærlige spørsmål om disse tingene fordi folk oppriktig lurer på det, forteller Kjøde.

Vil bidra til gode samtaler

Filosofiprofessor ved UiB, Kjetil Mangset Skjerve, deltok som debattant under årets Skepsisuke. Han forteller at han gjerne ville delta da han ble spurt.  

-Som ateist syns jeg det er utrolig fint at kristne studentorganisasjoner er villige til å kritisk undersøke sine egne standpunkter. Å bidra til gode samtaler om den type spørsmål generelt, er noe jeg gjerne gjør.