- Myndighetene har sovet i timen

Publisert:22. februar 2018Oppdatert:23. februar 2018, 10:48
I en fullstappet sal arrangerte Studentersamfunnet i Bergen et seminar om vannkrisen i Cape Town, med Elling Tjønneland og Halvard Ødegaard som innledere.

Fra og med juni må innbyggerne i Cape Town klare seg med 25 liter vann om dagen. Nordmenn bruker 30 liter etter én dusj.

— Befolkningen i Cape Town får drikkevannet sitt fra dammer og innsjøer i fjellene. De er i ferd med å gå tom.

Dette sier Sør-Afrika-ekspert Elling Tjønneland. Myndighetene i den sørafrikanske storbyen skal nå innføre en såkalt “dag null”, som skal finne sted i juni 2018.  Da stenger de den kommunale vannforsyningen. For å gjennomføre dette har myndighetene satt opp nærmere 200 tappestasjoner rundt i byen.

Tjønneland forteller det har foregått en gradvis rasjonering for å spare vannet. Myndighetene satte først ned vannforbruket fra 70 til 50 liter per innbygger. Deretter ble det innført en progressiv beskatning.

— Jo mer du drikker, desto mer må du betale, forklarer Tjønneland.

Tre mulige løsninger

Hallvard Ødegaard, vannforsker ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), forteller at dersom vi ikke sløser med vannet bruker gjennomsnittsnordmannen omtrent 150 liter om dagen. Derfor understreker han at 25 liter om dagen er ekstremt lite.

— Det er ikke menneskene i Cape Town som bruker mye vann. Det er industrien og landbruket, sier han.

Selv mener han det finnes tre alternativer for å løse vannkrisen. En måte er å hente vann fra kilder langt unna og deretter frakte det tilbake til byen. Avsalting av sjøvann er også en mulighet, men Ødegaard understreker at det er svært energikrevende og ikke alltid den beste løsningen. Da står man igjen med gjenbruk av avløpsvann.

— Cape Town har planer for å gjennomføre alle disse løsningene, så det er teknisk mulig. Men myndighetene har sovet i timen, slår han fast.

På spørsmålet om hvorfor myndighetene ikke har gjort noe enda, skylder Ødegaard på den politiske situasjonen, samt at anleggene som kreves tar tid å bygge.

— Tror du de klarer å løse vannkrisen?

— Jeg har tro på at krisen kan løses, men spørsmålet er om de rekker det.

De fattigste klarer seg

Tjønneland sier at nærmere 40 prosent av befolkningen i Cape Town allerede lever i ekstrem fattigdom. Han mener de aller fattigste vil klare seg bedre med 25 liter om dagen enn middelklassen.

— I de fattigste områdene bruker gjennomsnittshusholdningen omtrent 20-30 liter om dagen, så de klarer seg, forklarer han.

Samtidig forårsaker vannkrisen et betydelig klasseskille.

— Samtidig kan omtrent like mange bokstavelig talt svømme rundt i drikkevann i et svømmebasseng, understreker Tjønneland.

Ordne opp selv

På spørsmålet om hva Norge kan gjøre for å hjelpe, var begge enige i at det er svært lite nordmenn direkte kan gjøre for å bistå.

— Sør-Afrika har et veldig høyt teknologisk nivå, så de har eksperter som kan ordne opp i dette selv, sier Ødegaard.

Han får støtte fra Tjønneland.

— Det er klart Norge kan gjøre mer i forhold til politiske prosesser for å skape en større bevissthet globalt, understreker han.