Mener bruktklær stopper utvikling

Publisert:9. februar 2018Oppdatert:13. februar 2018, 11:53
Foto: Aurora Berg

Afrikanske myndigheter mener bruktklær forhindrer utviklingen av tekstilindustrien.

Gjenbruk er en trend som har skutt i været de siste årene, og det har blitt mer populært å både gi og kjøpe fra brukthandler som Fretex og U-landshjelp Fra Folk til Folk (UFF). Likevel er det bare en liten prosent av klærne som blir solgt i Norge, mens resten eksporteres til utlandet.

Problematikken rundt eksporteringen kom frem i 2007, etter Framtiden I Våre Hender publiserte en rapport som hevdet at den kraftige økningen i import av gjenbrukte klær førte til nedgang i afrikanske lands tekstilindustri.

–  Konsekvensene er opplagte; får man noe gratis, eller i det minste veldig billig, foretrekker man det fremfor noe nytt som koster litt, spesielt hvis man selv er fattig, forteller Rune Jansen Hagen, professor i økonomi ved Universitetet i Bergen.

Afrikanske land ønsker forbud

Flere østafrikanske land mener bruktklærne gjør såpass stor skade på tekstilindustrien at de å innføre forbud mot import av bruktklær fra andre land.

Trade Mark East Africa skrev i oktober at de Øst-Afrikanske landene Rwanda, Kenya, Uganda, Tanzania, Sør-Sudan og Burundi ønsker å innføre et forbud mot import av bruktklær innen 2019. Myndighetene i de landene hevder bruktklærne forhindrer utviklingen av deres tekstilindustri.

Både Fretex og UFF forteller at de har egne systemer som sørger for at klærne ikke havner der de ikke er ønsket.

– Noen land ønsker å begrense sin import, og det er selvsagt noe vi respekterer. Fretex er en miljøbedrift, og vårt mål er at så mye som mulig skal gjenbrukes, forteller Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex.

Forbudet ble først foreslått under et toppmøte i East African Community som ble omtalt først av Kristelig Dagblad i 2015.  

Avisen skriver at tolv afrikanske land hadde innført restriksjoner eller forbud mot import av bruktklær, noen av disse er Sør-Afrika og Nigeria.

Rose Fried, pressekontakt for UFF Norge forteller at organisasjonen ikke har gjort noen endringer i hvordan de arbeider, selv i etterkant av den omstridte situasjonen i Afrika.

Størst prosent eksporteres

–  Det er bedre at klærne sendes til Polen eller andre land, enn at de forbrennes i Norge, sier Gjermundbo.

Fretex eksporterer rundt 90% av tekstilene de får inn, og UFF eksporterer 100%. Klærne blir hovedsakelig sendt til Øst-Europa, Afrika og Asia.

Selv om store mengder blir eksportert utenlands, legger Gjermundbo vekt på at Fretex i utgangspunktet ønsker at så mye som mulig av tekstilene skal bli solgt i Norge.

Begge organisasjonene forteller at de følger de etiske retningslinjene som er gitt nøye, og at deres arbeid gjør mer positivt enn negativt.