Lover jobb tross klimakrisen

Publisert:13. februar 2018Oppdatert:14. februar 2018, 14:33
Tommy Hansen, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass, under arrangementet.

Norsk oljeindustri vil ha nye studenter til å utvikle bransjen.
– Det som provoserer meg er at de fører en lobbyvirksomhet som forteller en historie om at olja skal vare langt inn i solnedgangen, noe som ikke stemmer, sier Natalia Golis, fylkesleder i MDG Hordaland.

Jørgen Veum Nilsen, ressurssjef på plattformen Gullfaks i Statoil.
Natalia Golis, MDG fylkesleder Hordaland. Foto: MDG.
Sverre Andersen, leder for linjeforeningen Gullflaks.

Oppstartsfest

Forrige onsdag inviterte studentorganisasjonen for petroleumsstudenter, Gullflaks, til oppstartsfest. Temaet for festen var «Fremtidens jobbmarked», og arrangementet var sponset av Norsk olje og gass. Sverre Andersen er leder for studentorganisasjonen som står bak arrangementet.

– Det er tydelig at folk har skjønt at vi ikke klarer oss uten olje, sier Andersen og henviser til det fulle lokalet.

Jobb til du er 70

Selv om over 40 000 jobber har forsvunnet i oljebransjen siden 2014, påpeker Andersen at de nåværende petroleumsstudentene skal fylle plassene til de som har jobbet i oljebransjen og som nå skal pensjoneres.

Jørgen Veum Nilsen er ressurssjef på plattformen Gullfaks i Statoil og var til stede for å snakke med studentene på arrangementet.
– Johan Sverdrup-feltet er forventet å leve i minst 50 år til, det vil si at en student har jobb til han er 70 år og pensjonist, sier Nilsen.

Natalia Golis, fylkesleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), stiller seg sterkt uenig.
– Det å love at vi kan holde på med olje i 50-60 år til er galskap. Kloden tåler det ikke, sier Golis.

Ressurssjef Nilsen er klar på at olje og gass fører til klimautslipp, men mener at Statoil er mer miljøvennlige enn andre aktører som driver med det samme.
– Vi har vilje til å investere i grønn energi og vi skal redusere utslipp, sier han.

Viktig kompetanse

Gaute Eiterjord, leder for Natur og Ungdom, mener at oljeaktørene bare viser frem sin side av saken.
– Klimaforskerne er tydelig på at vi må bruke mindre olje og gass, vil det da være så mange jobber i denne bransjen i fremtiden? spør Eiterjord.

MDG, på sin side, vil utfase oljeindustrien innen 15 år, men er klare på at det fortsatt trengs dyktige folk og kompetanse innen denne sektoren.
– Studentene må viktigst av alt ha kompetanse som kan omstilles – kompetanse som kan brukes i flere næringer i fremtiden, sier Golis.  

Golis understreker at kunnskapen petroleumsstudentene sitter på fortsatt er relevant og viktig for andre offshore-sektorer.

 Tommy Hansen er direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Norsk olje og gass og legger vekt på at verden må ha energi.
– Oljeetterspørselen skal øke med 20 prosent de neste 20 årene, da mener vi at ansvarlige land som Norge bør stå for produksjonen.

Naturgass vs. kull

Direktør Hansen sier oljeindustrien er viktig for Europa.
– Når de produserer strøm i Europa står ofte valget mellom naturgass og kull. Siden kull har dobbelt utslipp må vi bytte ut kull med naturgass.

MDGs fylkesleder Golis mener det er viktigere å se på klimautslippene i et større bilde.
– Norsk olje gir minimale utslipp under produksjon, men det er tallene for bruken av oljen vi må se på, og det skjer i utlandet.

Golis påpeker også at dersom oljeutvinningen fortsetter i dagens tempo, vil det være umulig å nå 2-gradersmålet som er satt i Parisavtalen.

Eiterjord, leder for Natur og Ungdom, er enig i at norsk olje og gass forurenser mindre enn kull, men at dette ikke løser problemet.
– Disse energibærerne blir brukt til forskjellige formål og det blir litt som å velge mellom pest og kolera. På lang sikt kan vi ikke bruke gass heller, sier Eiterjord.

Skeptisk til bransjen

Hansen forteller at det er viktig for Norsk olje og gass å lære om hvorfor nåtidens studentgenerasjon er skeptisk til bransjen, fordi de ønsker at dagens studenter skal videreutvikle den.
– Verden etterspør olje, og hvem skal skaffe den? spør Hansen. 

Golis mener også at det er behov for kompetanse i denne næringen.
– Men dette må sees i sammenheng med et økende parallelt behov for kompetanse innenfor maritimnæringen, marin og akvakultur, og ikke minst fornybar energi som havvind. Norge kan være verdensledende om vi starter nå. ​

NU-leder Eiterjord sier at fokuset heller burde ligge på at produksjonen på lengre sikt må avsluttes, samt hvordan offshore-kompetansen i oljesektoren kan brukes i andre næringer.
– Vi har tjent masse penger på å skape klimaproblemet - nå må vi ta ansvar for å løse dette problemet også, sier Eiterjord.