Kurdere utestenges systematisk fra Facebook

Publisert:16. februar 2018Oppdatert:23. februar 2018, 11:29
Skjermdump av en brukerkonto som har blitt deaktivert. Foto: Andam Aso.

- Det er komisk at norsk-tyrkere og den tyrkiske staten ikke klarer å skille mellom frihetsforkjempere og terrorister, sier kurdisk aktivist Veman Linevai.

Skjermdump av innhold som har blitt blokkert fra Facebook. Foto: Andam Aso.
Foto: Andam Aso.
Foto: Andam Aso.
Foto: Andam Aso.
Midlertidig blokkert fra Facebook. Foto: Andam Aso.
Foto: Veman Linevai.
Foto: Veman Linevai

Blokkert fra Facebook
I kjølevannet av de militære angrepene på byen Afrin har flere norsk-kurdere blitt sperret ute av sosiale medier.
Veman Linevai er kurdisk aktivist og har tre år bak seg som styreleder for Kurdistan Student Union. Linevai har tidligere studert fem år ved Universitet i Bergen. Hun sier at mange kurdiske aktivister aktivt blir blokkert av Facebook. Hun kan fortelle at hun har blitt sperret ute av sin private Facebook-konto flere ganger denne måneden. Hennes første Facebook-profil hadde hun hatt i flere år.

– Jeg hadde over 1000 venner, og over halvparten av disse var nordmenn, blant annet politikere, akademikere, studenter og aktivister, sier Linevai.

Den første profilen ble midlertidig blokkert fordi hun, ifølge Facebook, ikke fulgte selskapets standarder.

Andre profiler deaktivert
Etter at den første profilen ble midlertidig deaktivert, opprettet Linevai en ny profil. Hun forteller at i løpet av 24 timer ble også denne profilen deaktivert. Dette gjentok seg med tre andre profiler hun har opprettet de siste tre ukene.

– Det er ikke lenger mulig å opprette en Facebook-profil i mitt eget navn, sier Linevai.

Den kurdiske aktivisten Fatih Dugan bekrefter at også hans profil har blitt fjernet fra Facebook.

– Jeg har hatt et bilde av den kurdiske lederen vår på Facebook i 3 år. Da Facebook oppdaget det skrev de at det ikke var lov å dele bilder av han, sier Dugan.

Etter denne hendelsen ble Dugans profil midlertidig deaktivert. Han kontaktet Facebook og beklaget at han hadde delt bildet, og fikk profilen gjenopprettet.

Nettroll
Dugan hevder at det finnes ca. 40 000 falske profiler som rapporterer de kurdiske aktivistenes kontoer. Linevai hevder at det er tyrkere bosatt i Norge som rapporterer aktivistene.

Norsk Tyrkisk forening i Bergen er en politisk uavhengig organisasjon som representer alle som på en eller annen måte har tilknytning til Tyrkia. Lederen Murat Gencher kjente ikke til anklagene før Bymag tok kontakt.

Aktivisten Dugan forteller at det er et stort problem at så mange mister muligheten til å være på Facebook.

Norge er et demokrati, og vi stoler på demokratiet. I Norge har vi også ytringsfrihet, og nå mister vi retten til å ytre oss. Hadde jeg skrevet noe om Jens Stoltenberg hadde ikke dette skjedd. (Fatih Dugan)

Gencher i Norsk Tyrkisk forening i Bergen sier at det kan hende noen uttrykker seg sterkt, og noen føler seg krenket av det, og det kan være derfor profilene blir rapportert.

– Det tror jeg i så fall må være enkeltindivider, og det tror jeg ikke er organisert. Så lenge man holder seg innenfor rimelighetens grenser burde det være fritt fram for alle sine meninger, sier Gencher.

Peter Münster er kommunikasjonssjef for Facebook i Norden. Han skriver i en melding til Bymag at deres regler gjelder for alle. Hvis noen overskrider reglene gjentatte ganger, risikerer man å bli blokkert.

– Innholdet behøver ikke være ulovlig før vi tar det ned. Deling av for eksempel nakenhet er også et brudd på våre regler. I tillegg tillater vi ikke forherligelse av kjente terrorister. Vi fjerner kun innhold som overskrider våre regler, som er offentlig tilgjengelige på , skriver Münster. 

Veman Linevai mener at Facebook ikke tar hensyn til hva som blir publisert av aktivistene.

– Innholdet til de kurdiske aktivistene inneholder verken hat, rasisme, fascisme eller mobbing, men ren kritikk mot den tyrkiske staten, hevder Linevai.  

Blir overvåket
Nerina Weiss er forsker og Tyrkia-ekspert ved Fafo. Hun tror ikke det kun er bilder av den politiske lederen som gjør at profilene blir rapportert. Hun forteller at kurderne vet at de blir overvåket av tyrkiske myndigheter, og at kritiske uttalelser om det tyrkiske regimet også blir fjernet fra Facebook.

Videre forteller hun at mange kurdere ser på den kurdiske lederen Abdullah Öcalan som en frihetsforkjemper.

– Mange kurdere sammenligner han med Nelson Mandela. En person som har satt kurdernes rettigheter på dagsorden. For mange er han det store idolet som blant annet har løftet kvinner fram i samfunnet, sier Weiss.

På den andre siden er det mange tyrkere som er uenig og mener at Öcalan er en terrorist,  forteller Weiss. Öcalan er leder for PKK som står på  mange lands lister over terrororganisasjoner, sier Weiss.

Svært alvorlig
Professor Haci Akman ved Universitetet i Bergen, som selv er kurder, mener det er vanskelig å bekrefte om det er tyrkere som rapporterer kurdere til Facebook. Men dersom tyrkere virkelig rapporterer kurdiske aktivisters profiler mener han det er problematisk. 

Facebook skal være et fritt rom for alle. Hvis noen bruker Facebook for å hindre deling av informasjon er det svært alvorlig. (Haci Akman)

Den kurdiske aktivisten Andam Aso bekrefter at også han har fått flere profiler deaktivert. Han forteller at han har gitt opp å lage Facebook-profiler fordi de blir slettet med en gang.

På linje med Linevai hevder også Aso at norsk-kurderne ikke bryter med Facebooks retningslinjer.

– Det vi skriver er helt lovlig. Vi skriver om det som foregår i Afrin og da kommer det reaksjoner, sier Aso.

Aso hevder at Tyrkia jobber effektivt for å ødelegge ytringsfriheten til kurderne i Europa.