– Knalltøft for små bedrifter

Publisert:12. februar 2018Oppdatert:15. februar 2018, 12:03
Nyoppstartede Pharma Bergen er en av nisjeaktørene som opplever tøff konkurranse fra større aktører. Foto: Hanne Eskeland

To tredjedeler av alle nyetablerte foretak overlever ikke de første fem årene, viser tall fra SSB. - Konkurransen er altfor tøff for uavhengige aktører, mener Helge Reyes, grunnlegger av Pharma Bergen.

Grunnlegger og eier av Pharma Bergen, Helge Reyes. Foto: Hanne Eskeland
Førsteamanuensis i strategi og ledelse ved NHH, Bram Timmermans. Foto: NHH

Helge Reyes er eier og grunnlegger av sneaker-butikken Pharma Bergen. Etter å ha jobbet flere år som innkjøper i Oslo, flyttet han tilbake til hjembyen Bergen for å starte noe eget.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å starte for meg selv, og jeg valgte å starte i Bergen på grunn av potensialet i markedet her. I Oslo har du kanskje ti forskjellige butikker som gjør det samme, men i Bergen er det kanskje én annen. Konkurransen for nisjebutikker er enda tøffere i Oslo, sier Reyes.

Hard konkurranse

Reyes mener konkurransen er altfor hard for uavhengige aktører, og at nisjeaktører må støttes i større grad.

– Kommunen og staten må komme på banen. Det er knalltøft for små bedrifter å skulle starte opp når det er så mange store bedrifter som er så tungt etablert, mener Reyes.

– Staten burde legge mer til rette for at uavhengige nisjeaktører kan overleve på markedet.

Kulturendring

Førsteamanuensis i strategi og ledelse ved NHH, Bram Timmermans, mener at kulturendring er grunnen til at flere velger å starte for seg selv.

– Man ser at det generelt i norsk industri har blitt et økt fokus på innovasjon og å gjøre noe nytt for å få til verdiskapning. Dermed har man fått en kulturendring som gjør at gründerskap står i et mer positivt lys enn det har gjort tidligere, sier Timmermans.

Statens ansvar

Timmermans stiller derimot spørsmål ved hvor mye man kan forvente av staten. 

– Staten og offentlig sektor er allerede ganske aktiv i å støtte det norske gründermiljøet. Dessverre er entreprenørskap i seg selv en usikker prosess, hvor det er naturlig at mange feiler. Derfor er det usikkert om direkte støtte fra regjeringen gir de resultatene som ønskes, i form av det staten er interessert i å skape, nemlig arbeidsplasser og økonomisk vekst, sier Timmermans.

– Det er viktig at støtte av gründerbedrifter ikke bare er statens ansvar, spesielt i tilfeller hvor det ikke handler om å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst. Det de kan gjøre er å tilrettelegge best mulig for at andre aktører, spesielt investorer, kan komme på banen.