Klagestorm mot bokkjede

Publisert:6. februar 2018Oppdatert:1. mars 2018, 12:10
Spillet i salg hos Norli.

Det oppstod klagestorm på Facebooksiden til ARK etter at de trakk brettspillet Politisk ukorrekt fra sine butikker.

20. desember 2017 bestemte bokhandlerne ARK og Tanum å trekke det mye omtalte brettspillet. Etter tilbaketrekkingen har brukeranmeldelsene på ARKs Facebookside sunket drastisk. Den ligger nå på 1,5 av 5 stjerner. Til sammenligning har konkurrenten Norli, som enda selger spillet, 5 stjerner på Facebook.

ARK og Tanum trakk spillet fra sine butikker etter oppstyr på sosiale medier da et bilde av spillkortene ble delt. Mange reagerte på det grove innholdet i spillet, blant annet fraser som “pappas sure ballesvette” og “pedofile barnehageonkler”.

Driver ikke sensur
Markedssjef ved ARK, Kjartan Dannatt, sier kundehenvendelsene tilsier at spillet i sin nåværende form ikke er tilstrekkelig merket. 

–Det tar vi til etterretning og ønsker spillet tydeligere merket. Kundene må være trygge på at de har god informasjon når de skal handle hos oss, sier han.

Han legger videre til at ARK ikke har sensurert spillet.

Norli forklarer at de fortsetter å selge spillet fordi kjeden mener kunder selv kan velge hvilke produkter de ønsker å kjøpe.

–Sensur er et dramatisk virkemiddel. Vi forholder oss til norsk lov, og vi kunne ikke se at det var noen gode grunner til å fjerne Politisk ukorrekt fra hyllene, sier Norlis spillansvarlig, Steinar Storløkken.

Klagestormen på Facebook
Nærmere tusen personer har vært inne på ARK sin Facebookside og gitt de 1 stjerne. 95% av disse er kommet etter at kjeden trakk spillet. Konkurrenten Norli har derimot ingen anmeldelser med kun en stjerne. Mange begrunner sine tilbakemeldinger med at sensur aldri er greit.
–Skal aldri handle så mye som en blyantspisser der, sier en misfornøyd Facebookbruker.

På den andre siden har flere kunder gitt ARK 5 stjerner etter at de fjernet spillet. Kundene omtaler kjeden som modige, en butikkjede med ryggrad.

Derimot mener  1-stjerners anmelderne at ARK har “en ryggrad av vingummi”. Mange opplever det som sensur, og kommer med oppfordringer til andre ting som heller burde fjernes. Blant annet nevnes Ludo, der spillbrettet er formet som et hakekors.

Dannatt sier han ikke kan kommentere omsetningstall som følge av at de trakk spillet, da dette er forretningssensitiv informasjon.

–Ansvar for å verne om ytringsfrihet
Norli opplever at salgstallene øker, fordi færre butikker selger spillet, og mye medieoppmerksomhet fører til økt popularitet, sier Storløkken.

Han ønsker ikke å kommentere klagestormen mot ARK, men sier det er viktig at bokkjedene ikke driver sensur ut fra kommersielle hensyn.

–Som bokhandlere har vi et spesielt ansvar for å verne om ytringsfriheten, men dette er naturligvis noe alle burde slutte opp om.

 

Brukeranmeldelsene på Facebook er hentet den 19.01.2018.