— Homokampen er langt fra over

Publisert:21. februar 2018Oppdatert:21. februar 2018, 13:33
Pål Vegard Hagesæther forteller om sine erfaringer i homofobiens verden.

Homofiles rettigheter i Norge blir stadig forbedret. Samtidig risikerer homofile i Iran dødsstraff.

Lørdag arrangerte Litteraturhuset i Bergen et seminar om homofiles kamp i verden.

Journalisten Pål Vegard Hagesæther har reist til noen av verdens mest homofiendtlige land. Nå forteller han om sine opplevelser.  

Iran er verst

Hagesæther, som er homofil selv, mener han ser framgang i homofiles rettigheter både i Norge, Europa og Amerika. Likevel kan han informere om at utviklingen i flere land går i motsatt retning.

- Det er umulig å ikke føle seg priviligert når du kommer til andre land og ser hva slags utfordringer de har i forhold til oss, sier han.

Han trekker Iran fram som et eksempel.  Juridisk sett mener Hagesæther Iran er det verste landet med tanke på homofobi. Det begrunner han med at iranske homofile risikerer dødsstraff, og både myndighetene og lovene i landet jobber mot homofiles rettigheter.

- Homokampen er langt fra over!

Dømt til døden for å dele ut brosjyrer

Organisasjonen ILGA (se faktaboks) publiserer hvert år et kart som viser lover rundt seksuell orientering over hele verden. Oversikten fra mai 2017 viser at i hele 13 land ble mennesker henrettet grunnet sin seksuelle legning. Blant disse landene er Iran.

Det overrasker ikke Hagesæther.

- Da jeg var i Iran møtte jeg en ung mann som var dømt til døden fordi han delte ut brosjyrer om homofili. Han klarte å kjøpe seg fri, men fikk et nervesammenbrudd under intervjuet, sier han.

Kartet viser også at hele 23 land har fengselsstraff fra 8 til opp imot 14 år for homofili. I tillegg risikerer homofile kvinner og menn fengsel for livstid i 12 land, lokalisert i Asia og Afrika.

Homofile kan slippe militæret

Journalisten mener likevel at systemet er paradoksalt. Selv om homofil sex er straffbart, kan ens seksuelle legning bli brukt til å slippe militærtjeneste.

- Hvis du kan bevise at du er homofil kan du få dette fritaket, så myndighetene har en viss oversikt over hvem som er homofile, sier han.

Årsaker til tilbakeslag

Hagesæther peker på tre hovedårsaker til hvorfor det har skjedd tilbakeslag i homofiles rettigheter de siste årene. Han mener først og fremst at autoritære ledere spiller på folks fordommer for å sikre seg makt.

- I tillegg ønsker religiøse krefter større oppslutning, og det florerer en påstand om at vesten har skylden for homobevegelsen, forklarer han.  

- Gjenstår å se

Han mener det skjer en stadig positiv utvikling i homofiles rettigheter i Norge, blant annet ekteskapsloven fra 2009. Likevel er han usikker på om det kan oppstå tilbakeslag i den vestlige verden også.

- Vi har gode rettigheter i dag, men det trenger ikke nødvendigvis forbli sånn.

Selv er han usikker på hvordan kampen for homofiles rettigheter vil utspille seg i fremtiden.

- Jeg håper de homofiendtlige landene vil følge Norge og Europa, men det er ikke sikkert. Det kan hende at gapet man ser i dag vokser. Det gjenstår å se, sier han.