Holdt russemøte for foreldrene

Publisert:22. februar 2018Oppdatert:22. februar 2018, 13:25
Flere foreldre møtte opp for å få informasjon om barnas russetid. FOTO: AURORA BERG

Politiet og Hordaland fylkeskommune ønsker å ha foreldrene med på laget for å gi russen en trygg russetid.

På onsdag arrangerte Hordaland fylkeskommune og politiet informasjonsmøte for foreldre som for første gang har barn som er russ.

– Hensikten med møte er å minne foreldrene på at de har mulighet til å påvirke valgene til barna, forteller Monica Mørk, leder for politiets ungdomsseksjon i Hordaland.

På møtte ble det informert om hva politiet og kommunen gjør for at russen skal ha en trygg og trivelig russetid, men også hvilke utfordringer russetiden fører med seg og hvordan foreldrene skal håndtere det.

Foreldre har størst innvirkning

– Foreldre er primærforebyggere i barnas liv, og har mye større innvirkning på barna enn politiet eller andre voksene, for


Monica Mørk og Øystein Samsonsen gjorde foreldrene klare til barnas russetid. FOTO: AURORA BERG

klarer Øystein Samsonsen fra Bergen-sør politi til foreldrene.

Foreldrene fikk blant annet informasjon om rusmidler, slik at foreldrene kan snakke med barna om alvorlige temaer som rusmisbruk.

Samsonen la frem en rekke situasjoner hvor det kan være fristene for russen å gå over til andre rusmidler enn alkohol, og forklarer at foreldrene må gjøre barna klare til å stå imot gruppepresset som kan oppstå.

– Selv om de er nitten år og myndig, er de fortsatt unge og trenger hjelp, sier Mørk.

Åpne om bekymringer

Politiet var åpne om at de er bekymret for bruk av ulovlige rusmidler og seksuelle overgrep.


Helsesøster Anne Grethe Korsmo fortalte om sin erfaring med russen. FOTO: AURORA BERG

Mørk fortalte at utesteder som har blitt brukt i forbindelse med russearrangementer, har funnet plastemballasje som tyder på bruk av ulovlige narkotiske stoffer. I tillegg har de sett en nedgang i salg av alkohol, som også tyder på at ulovlige rusmidler er involvert.

Helsesøster Anne Grethe Korsmo fortalte foreldrene at hun har opplevd at russ blir utsatt seksuelle overgrep hvert eneste år hun har arbeidet med russen.

– Det er lett for at ting kan skje. Det er heldig vis ikke ofte, men det skjer hvert år, forteller hun foreldrene.

Videre legger hun vekt på at foreldrene må følge med, og snakke med russen hvis de tror noe kan være galt.

 

– Syk russ skal hjem

Korsmo forklarer foreldrene at det er vanlig å bli syk under, eller etter, russetiden, men at det nødvendigvis ikke er hjernehinnebetennelse man skal være mest bekymret for.

Hun forteller at antibiotikabruken blant 19-åringer øker betydelig, og at sykdom kan hindre ungdommene i å ta eksamen, som betyr at de ikke vil få tildelt vitnemål.

– Syk russ skal hjem. Foreldre må kunne hente ungdommen sin i russetiden. Sørg for at de sover, får i seg mat og husk å snakke med de, sier hun.

Har kontroll

Mørk forteller at de gjerne skulle ønske at flere foreldre møtte opp på møtet, men at de satser på at det kommer flere neste år.

– Foreldrene må hjelpe oss slik at vi sammen kan skape en trygg og trivelig russetid for russen, sier hun.

Møtet ble avsluttet med at viserussepresident Madelen Eidsvik forsikret foreldrene om at de har oversikt og går aktivt inn for å sørge for en trygg russetid uten problemer.