Hilse, ikke grafse

Publisert:7. februar 2018Oppdatert:16. februar 2018, 14:45
FOTO: Ellen Eriksen. Dag Rune Olsen på sitt eget kontor med brosjyre for kampanjen Aldri OK

Slik lyder Studentparlamentets nye kampanje ”Aldri ok”. – Vi må ha en diskusjon om folkeskikk, sier rektor ved Universitetet i Bergen.

Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen lanserte nylig kampanjen Aldri OK, inspirert av den australske kampanjen med samme navn. – Vi mener vi må ta tak i diskriminering, mobbing og trakassering, sier leder for Studentparlamentet, Håkon Randgaard Mikalsen.

setter dagsorden
har satt søkelyset på at det er et enormt behov for å ta tak i en ”skikkelig drittkultur”, sier Mikalsen. Derfor henger det nå plakater på alle fakultetene i Bergen som viser hvor streken går mellom hva som er greit og ikke. I tillegg til dette skal det jobbes aktivt med andre studentorganisasjoner, og det vil bli tilbudt opplæring, kursing og anbefalte retningslinjer. – Det er et komplekst og stort problem som man må jobbe med på mange forskjellige måter, sier Mikalsen.

UiB først ut
Universitetet i Bergen ble den første utdanningsinstitusjonen til å slutte seg til kampanjen. Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, forteller at Universitetet ønsker å støtte opp under gode initiativer, spesielt når det kommer fra studenter. – Dette er jo rett i kjernen av hva vi er opptatt av disse dager. Det er klart vi ønsker å håndtere varslingssaker på en profesjonell måte, sier Olsen.

1 av 5 opplever diskriminering
I en undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Universitas og Norsk Studentorganisasjon (NSO) kommer det frem at 1 av 5 studenter opplever diskriminering. – Det er ikke overraskende. Vi snakker om skyhøye tall, og det er helt uakseptabelt, sier Olsen. Rektoren mener derfor vi må ha en diskusjon om folkeskikk. – Det at du selv mener at din adferd er grei, betyr ikke at du oppfattes som en med grei adferd, sier Olsen.

Ordføreren også med
I tillegg til Universitetet i Bergen, har også flere studentsamfunn i Bergen sluttet seg til kampanjen. I dag ble også ordføreren i Bergen, Marte Mjøs Persen, en del av kampanjen. – Til tross for sin relativt korte levealder har kampanjen hatt stor innflytelse over hele verden. Jeg synes det er bra at Studentparlamentet ved UiB bruker denne anledningen til å sette fokus på problematikken lokalt. Seksuell trakassering er ikke noe man får bukt med umiddelbart, men man må jobbe med saken systematisk over tid, skriver ordføreren i en e-post.