Halie surfer på Bergensbølgen

Publisert:27. februar 2018Oppdatert:27. februar 2018, 16:10
17 år gamle Halie er spådd til å bli Bergens nye stjerneskudd. På fredag sto hun på scenen hos Skavlan. Foto: Andrea Tungodden

Talentfabrikken Bergen har nok en gang skapt et nytt avtrykk. -Musikk er en av Bergen sine fremste trekk, sier byens nye stjerneskudd, Halie.

Hannah Emilie Grung, bedre kjent som artisten Halie, er kun 17 år gammel. På fredag sto hun på scenen hos Skavlan og framførte sin nye og andre singel «Youth». Hun er spådd til å bli det neste avtrykket i Bergen, og surfer på Bergensbølgen ut i internasjonalt farvann i likhet med Aurora og Sigrid.

-Det er noe med å lage musikken i Bergen, å dra nye steder er spennende, men det er noe med stemningen i Bergen, det er liksom mitt sted, sier Halie.

Halie trives i musikkmiljøet i Bergen og føler at mange av de beste artistene er fra byen. Hun legger til at det finnes utrolig mange steder hvor man kan høre musikk i Bergen og nevner blant annet Landmark og Griegakademiet.

-Jeg liker Bergen veldig godt, og har ikke planer om å forlate byen, sier Halie.

Hun tror de store norske artistene har gjort at flere ser mot musikken i Bergen og Norge. -De har åpnet mange dører, men samtidig må man imponere dørene for å få lov til å gå gjennom dem, sier Halie.

Bergens nye stjerneskudd


Frank Nes, daglig leder i Bergenfest og Bergen Live. Foto: Eivind Senneset / Bergen Live

Frank Nes, daglig leder i Bergenfest og Bergen Live, tror Halie vil bli det nye store bergenske navnet. -Alle tegn tyder på at hun kommer til å være det neste avtrykket, sier Nes.

Halie synes det er veldig kult å høre uttalelsen fra Nes, og sier at det er en ære.

-Det er litt sykt, jeg tror aldri jeg kommer til å tenke på meg selv sånn. Men det betyr jo at jeg får til det jeg vil, sier Halie.

Om noen måneder kan du se Halie på hjemmebane når hun står på scenen på Bergenfest. Hun forteller at hun alltid har hatt lyst til å spille på festivalen.

-Åh, det er helt crazy, altså! Det var på en måte min drøm å spille på Bergenfest, and now it has come true, smiler Halie.

Musikkbyen Bergen

Geir Luedy, manager i Made Management, forteller at Bergen er musikkbyen som har vokst raskest i Norge, men at Oslo fortsatt er større enn Bergen på grunn av at det er der de store plateselskapene som Sony, Warner og Universal ligger.


Geir Luedy, manager i Made Management. Foto: Knut Åserud

Han sier at tredjepartsavtaler i London har vært en god løsning i Bergen. Luedy forteller at det har vært en tradisjon å reise til London, og at dette har gjort at musikken har spredd seg.

-Bergen er en tett by ikke så langt fra London, og vi har ønsket å se mot London i stedet for Oslo fordi det er en slags europeisk hovedstad for popkultur, sier Luedy.

Frank Nes tror at suksessen i Bergen kan være et resultat av at byen står litt utenfor musikkbransjen i Norge.

-Dette gjør at man jobber litt annerledes, sier Nes.

Bergensk identitet

Nes tror det er flere årsaker til at Bergensmusikken når ut både nasjonalt og internasjonalt, men kanskje spesielt fordi den har et uttrykk som er litt annerledes og fordi andre Bergensbaserte artister med suksess trigger en generell nysgjerrighet hos folk.

-At Bergensmusikken slår igjennom er fordi de er bosatt i Bergen og har en identitet og historikk som er med på å forsterke musikken, sier Nes.

-Kanskje det er noe i vannet, noe med fjellene, og så er det jo regn. Regn og mørke, kanskje det er det. Det kan være alt, sier Halie om forklaringen på Bergensmusikkens popularitet.


Ruben Nesse, founder/CEO i Brilliance Music Company. Foto: Øystein Grutle Haara

Ruben Nesse, founder/CEO i Brilliance Music Company, tror at Bergensbølgen som kom tidlig på 2000-tallet har vært med på å skape en del lokale forbilder i Bergen.

-Bergensbølgen har bygget opp et miljø som har fått flere ringvirkninger, og dette miljøet har bare vokst, sier Nesse.

Ikke opptatt av å være størst

Luedy forteller at grunnen til at Bergen ikke er den største musikkbyen kommer av at vi ikke er en hovedstad, og at det alltid vil være flere internasjonale selskap i Oslo. Han legger til at han uansett ikke synes at det er et poeng eller en konkurranse om å bli størst.

-Jeg er glad i Bergen, og jeg er ikke opptatt av en konkurranse om å bli størst. Vi konsentrerer oss bare om å gjøre det vi gjør, sier Luedy.

Nesse sier også at det er mangfold i ulike uttrykk og stiler i Bergen, og at man tør å prøve nye ting, mens andre byer kanskje er litt mer generiske.

-I Bergen er det sånn at du må tro litt mer på ditt eget prosjekt og gå inn for det, sier Nesse.

Nesse legger til at framover vil de jobbe med å bli enda sterkere og skape mer samarbeid for å styrke musikkbyen Bergen.

-Folk har en tendens til å flytte til Oslo, så jeg tror et slags samhold vil være mer av det vi trenger framover for å stå litt sterkere, sier Nesse.

Nysgjerrighet rundt norsk kunst og kultur

Frank Nes forteller også at det kan være tilfeldigheter som gjør at artister som Sigrid og Aurora får så mye oppmerksomhet, men en vil aldri nå langt uten hardt arbeid. Flaks og tilfeldigheter i kombinasjon med knallhardt arbeid er avgjørende.

-De siste årene har det vært økende internasjonal oppmerksomhet rundt nordisk kunst, arkitektur, design og kulturuttrykk generelt. Det er ingen tvil om at norsk musikk nyter godt av det, sier Nes.

Halie forteller også at folk i utlandet beskriver at skandinavisk og norsk musikk er mer quirky enn cheesy, og at folk er nysgjerrig på dette.

-Vi har på en måte vår egen stil, litt weird og quirky, sier Halie.