Enda flere eldre bruker nettbank

Publisert:27. februar 2018Oppdatert:27. februar 2018, 18:19
Foto: Finans Norge.

98% av de som har tilgang til internett bruker nettbank. Dette gjelder også den eldre generasjonen. – Jeg tror kanskje mange har tenkt at de bare må sette seg ned og lære, eller blitt oppfordret til det av venner som allerede har lært seg det, sier Tom Staavi informasjonsdirektør til Finans Norge.

Undersøkelsen viser at enda flere av den eldre generasjonen bruker nettbank og mobile tjenester. Totalt er det 65 prosent som bruker mobilbank, og i aldersgruppen 66 år og eldre er det nå 31 prosent som sier de bruker det. 

Informasjonsdirektør Tom Staavi sier til Finans Norge: – Utviklingen viser at Norge har kommet veldig langt i digitaliseringen, og at vi har et godt utgangspunkt for at mange offentlige tjenester kan digitaliseres.

Eldre lærer hverandre
Han påpeker også at mange eldre har tenkt at de ikke har noe annet valg enn å lære seg å bruke internett. – Bankene har drevet kursing for sine eldre kunder, samtidig som det er blitt færre filialer […] Når early adapters hjelper sine venner i gang, da får man fort en bratt stigning i antallet brukere, slik som vi har sett de siste årene.

Selv om det blir færre bankfilialer sier fortsatt 74 prosent at de besøker et bankkontor. Antallet bankkontoer har blitt redusert fra . Undersøkelsen viser at folk i hovedsak besøker kontor i forbindelse med låneopptak og rådgivning.


Denne grafen viser nettbankbrukere etter alder. En ser tydelig oppsving i gruppen 66-år og eldre. Hentet fra: Finans Norge

 

Agnes Koch (88) er en av de mange eldre som har begynt å bruke nettbank. Selv om de aller fleste i dag bruker nettbank forteller hun at veien til å lære seg dette har vært krunglete. – Jeg begynte å bruke nettbank etter å ha opplevd at bankfilialen min var tom for giroblanketter en dag jeg skulle hente nye.

Store forskjeller på folk
Som grafen over viser er det mange i den eldre generasjonen som bruker nettbank nå. Men som Koch påpeker er det stor forskjell på en 66-åring og hun selv som er 88-år.

 – Mange av de som akkurat nå blir pensjonister har kanskje fått erfaring med internett fra arbeidslivet. Dette er ikke tilfelle hos med. I tillegg er det viktig å huske på at når man kommer opp i min alder er det mange som blir usikre og utrygge. Da er det enda vanskeligere å lære seg nye ting som nettbank.

Likevel sier Koch at det er mange positive ting med nettbank og digitalisering. Blant annet peker hun på at håndskriften blir dårlig til eldre man blir, og derfor er internett fint å bruke. – Men jeg synes de begynte en generasjon for tidlig. Vi skulle fått mer tid og enda mer hjelp.