Emballasjefri kolonial i Skostredet

Publisert:21. februar 2018Oppdatert:5. mars 2018, 12:09

Innen år 2050 kan det være mer plast enn fisk i verdenshavene. Å redusere avfall fra matemballasje kan være med på å forhindre at det skjer.

Hvalen på Sotra hadde 30 plastposer i magesekken da den ble funnet Foto: Christoph Noever, Universitetet i Bergen

I Januar 2017 måtte forskere avlive en grunnstøtt gåsenebbhval på Sotra utenfor Bergen. Undersøkelser av hvalen viste at magesekken inneholdt så store mengder plast, at hvalen ikke klarte å ta opp næring. Den døde «plasthvalen» ble et symbol på det store miljøproblemet plastforurensing i havet utgjør.
En fra 2014 slår fast at så mye som om lag 269. 000 tonn plast flyter rundt i verdenshavene. Deler av dette plastavfallet kommer fra matemballasje.

I Skostredet ligger en 48.5 kvadratmeter stor butikk, som ønsker å gjøre noe med dette problemet.

«Råvarene» definerer seg selv som en zero waste-kolonial, og selger emballasjefrie dagligvarer i løsvekt. Kunden tar selv med gjenbrukbare beholdere, og kjøper det de trenger,  i de mengdene de trenger, uten unødvendig avfall. 

Vareutvalget består av et bredt spekter basisvarer som grønnsaker, pasta, lokale meieriprodukter og et stort utvalg av krydder og te. I tillegg selger de miljøvennlige alternativer som bambustannbørster, nedbrytbare papirposer og råvarer til å lage egne husholdningsprodukter.

Bevisst kundegruppe

Anita Bui er daglig leder og en av gründerne bak Råvarene, og forteller at butikken er blitt godt mottatt, og at kundene skjønner konseptet. Hun trekker frem større bevissthet rundt tema, som en faktor for at kunder ønsker å handle hos Råvarene. —Vi opplever en stadig økende miljøbevissthet blant store deler av befolkningen. Økt fokus på problemet og skrekkbilder av «plasthvalen» på Sotra, har helt klart vært en vekker for mange, som har vært med på å gjøre at folk ønsker å ta grep i hverdagen for å redusere sitt forurensende avfall. Vi tilbyr en god måte å gjøre det på, sier Bui.


Anita Bui forteller om kolonialens brede krydderutvalg
Foto: Ellen Eriksen

Konkurransedyktig og trygt

Bui forteller at selv om maten selges på denne måten, blir ikke prisnivået veldig påvirket av dette.

— Vi har absolutt konkurransedyktige priser. Man vil ikke tape noe på å handle hos råvarene, i forhold til å handle økologiske varer hos de store kjedene. I tillegg betaler man ikke for mat man kaster eller ikke ønsker, sier Bui.

At matvarene selges uten emballasje påvirker ikke hygienen eller kvaliteten, i følge Bui.

— All maten vi selger holder seg like bra i dispensere og lufttette glass, som er matvaregodkjent, sier Bui.

Positiv til initiativet 

Christoffer Back Vestli er seniorrådgiver ved seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet, og er glad for tiltak, som zero waste-kolonialer. — Vi synes det er positivt med initiativ som reduserer mengden avfall, og som tar initiativ på egenhånd. Samtidig er det viktig å understreke at emballasje har en funksjon, f. eks. ved reduksjon av matsvinn, og at det derfor i mange tilfeller er nødvendig. Det er likevel et potensial å redusere emballasjemengdene flere steder, skriver Back Vestli i en e-post til