Avholdt Bergens største event for ulovlig kunst

Publisert:23. februar 2018Oppdatert:5. mars 2018, 15:25
INSPIRERT AV JOBB. Politimannen Morten Klokkeide viser fram et maleri som uttrykker hans tanker for den som står alene etter å ha varslet om saker til politiet.

Gatekunsten som preger Bergens gater er stort sett ulovlig, men på Media City ble i går byens største gatekunstevent avholdt. Blant flere entusiaster og profilerte kunstnere var det også en politimann.

– For omtrent nøyaktig syv år siden, i byen Daraa i det sørlige Syria gikk unge mennesker helt ned i 8-årsalderen ut i gatene og spraymalte bygg. Det var motiver om frihet, demokrati og motstand mot Assad-regimet. Kunstnerne ble pågrepet og torturerte.

Slik innledet Tv2s utenriksjournalist Bent Skjærstad eventet, hvor fokus lå på gatekunstens rolle i sannhet og propaganda. En av arrangørene, tidligere journalist Petter Nord, forteller at det ikke er tilfeldig at et gatekunstevent tar plass på nettopp Media City, hvor majoriteten av Bergens journalister er samlet.

– Jeg kommer selv fra det journalistiske språket og jeg vet at journalister er ute etter sannhet. Men der en tekst kan skrives på mange måter, er et bilde utvetydelig. Du ser det du ser, og du kan ikke diskutere med et lerret.

Skal være ulovlig

Politimannen Morten Klokkeide var en av de som hadde kunsten sin til auksjon og utstilling på eventet. Til daglig jobber han med mye omtalte Operasjon «Dark Room», og går gjennom mange sterke inntrykk. Noen av disse inntrykkene bearbeides gjennom kunsten, men han vil ikke gå med på at det er det eneste som kommer fram i kunsten hans.

– I kunsten kommer det fram hva man tenker og føler. Det gjør jeg ikke bare på jobb, for man får mange inntrykk i løpet av en dag.

John XC er en prisvinnende gatekunstner, men har per i dag ikke et eneste kunstverk stående i Bergen, og det har han heller ingen problemer med. Gatekunst skal ifølge han være utsatt for vær, myndigheter og vandalisme. Å sette opp noe lovlig og fredet kunstverk har han ingen planer om.

– Gatekunst definerer jeg som: Noe, lagd av noen, for noen, gratis og uten tillatelse, sier kunstneren, men påpeker at det ikke er noe feil med lovlig kunst.

Gatekunst for å se verden

Politimann Klokkeide har ennå ikke fått noe av kunsten sin i Bergens gater. Å risikere jobben for å lage gatekunst etter XCs definisjon er han ikke villig til, men han håper at de som driver ulovlig får fortsette å holde på i fred.

– Hvis jeg skal sette opp noe må det være på en lovlig vegg, noe jeg håper å få snart. Som politi må jeg holde min sti ren. Jeg er helt klar på at jeg ikke kan blande roller, sier politimannen som ikke vil avsløre hva han planlegger å pryde gatene med

For John XC er gatekunsten mer enn bare pynt. Han håper at kunsten kan bidra til å binde folk sammen.

– Vi går rundt med tunnelsyn og ser ikke verden rundt oss. Med gatekunsten håper jeg at folk vil løfte blikket og være mer tilstede.