17 nye flyruter til Bergen

Publisert:8. februar 2018Oppdatert:1. mars 2018, 12:46
Operasjonsdirektør Øystein Skaar tror at grunnen til at turistene kommer er hele Vestlandet, og ikke bare Bergen

I 2018 vil turiststrømmen øke da det kommer minst 17 nye flyruter til Bergen. Bergen Reiselivslag sier dette vil skape varige verdier for byen, og gi økt pengeforbruk sammenlignet med cruiseskipene.

USA er viktigst

Bergen blir et stadig mer populært turistmål og antall hotellovernattinger øker. Bergen Reiselivslag sier de forventer en økning i turister sammenlignet med fjoråret. Flytrafikken følger etter og setter opp minst 17 nye flyruter til Bergen i løpet av 2018. Øystein Skaar, operasjonsdirektør ved Bergen Lufthavn Flesland, kan fortelle at blant disse vil det nå komme direktefly fra Paris, Wien og flere fly fra USA.

-De viktigste flyrutene er fra USA, da spesielt New York, hvor man ser en økning i reisende herfra, sier Skaar.

Positivt for turistnæringen

Ole Warberg, daglig leder for Bergen reiselivslag, er positiv til den økte flytrafikken, men anerkjenner også at dette gjør det enklere for nordmenn å fly ut av Norge

-Nye flyreiser vil også si at man kan reise ut i verden på en enklere måte, og det liker vi jo ikke, humrer Warberg.

Videre sier han at dette vil gi økt pengeforbruk på overnatting, transport, idrett, kultur og mange andre bransjer.

Operasjonsdirektør Skaar er enig i at dette er positivt for turistnæringen

-Jeg tenker at arbeidet som har vært gjort i vestlandsregionen nå bærer frukter. Vi ser at Europa, Asia og USA viser interesse for Vestlandet, og det betyr at næringslivet i Bergen har jobbet godt for å selge Vestlandet som et reiseprodukt.

Warberg sier det er viktig å gi god informasjon om tilbud som ligger på utsiden av bykjernen slik at man fordeler trafikken på en god måte.

Kritisk til turisttransport

Leder for Bergen arkitektforening, Lars Clemetsen Pedersen, sier han ønsker turistene velkommen, men at han er kritisk til måten turistene kommer seg rundt i bykjernen.

-Turistbussene er utfordring, her er det i ferd med å nå et metningspunkt i kapasiteten til trafikken. Det blir en stadig opphopning av mennesker som kommer på en gang til de ulike attraksjonene, som turistbusser, fløybanen og så videre.

Pedersen sier han ikke er negativ til turister som oppholder seg til fots rundt om i bykjernen, men at turisttransporten som går på fossilt brennstoff er problemet. Han er glad for at det nå har blitt satt et tak på antall cruiseskip som kommer til Bergen, og at han håper at cruiseskipindustrien også vil komme etter når det gjelder landstrøm.

Miljøødeleggende

Leder i Bergen Natur og Ungdom (NU), Sofia Frogoudakis, er negativ til at Flesland får enda flere flyruter og er bekymret for denne utviklingen.

-Det er ekstremt unødvendig, og absolutt ikke noe vi i Natur og Ungdom støtter, sier Frogoudakis.

Frogoudakis vil at det heller skal være fokus på å legge mer penger i å bygge ut togrutene i Norge, og at flyene vi har i dag bør forbedres. Hun legger også til at Tax-free-ordningen på flyplasser er et system som belønner de som reiser lite miljøvennlig, og håper at det skal bli en slutt på dette.

Øystein Skaar sier at flybransjen er på vei til å bli grønnere, og at det satses på en helelektrisk flybransje innen 2040. Frogoudakis er positiv til denne utviklingen og mener det kan være en god løsning dersom man først skal ha flere flyruter.

-Jeg håper at det er mulig å gjennomføre dette uten at det finnes skjulte miljøødeleggende utslipp i disse flyene, sier Frogoudakis.

Amerikanere liker Norge

Skaar legger til at vi ser en økning på 70% av amerikanere som kommer til Vestlandet, og at de derfor er mest opptatt av flyrutene som kommer fra USA. Noen som har gjort dette er det amerikanske paret Jim Edwards og Michele Mass.


Michele Mass og Jim Edwards besøkte turistattraksjonen Bryggen.

-Vi er en stor gjeng amerikanere som har kommet til Bergen for å møte venner, sier Michele Mass.

Vi møter paret på Bryggen hvor Michele Mass nettopp har kjøpt seg en norsk genser og lue som hun stolt viser fram.

-Vi var også i Tromsø for å se på nordlyset, og senere skal vi dra til Finse, sier Jim Edwards.

Paret tror at flere amerikanere reiser til Norge fordi de liker at det er kaldt, og fordi menneskene her er veldig hyggelige.

-Amerikanere liker Norge! sier Edwards smilende.

 

Spektakulære naturomgivelser

Førsteamanuensis i reiseliv ved Høyskolen Kristiania, Elin Bolann, forsker på adventure turisme som er det segmentet innen naturbasert opplevelsesturisme som vokser hurtigst på verdensbasis.

- Den økende turismen fra USA til Norge henger trolig sammen med denne veksten, der amerikanere ønsker seg unike opplevelser i spektakulære naturomgivelser. Her har Norge svært mye å by på.

Hun legger også til at ferske undersøkelser har påvist at skandinaviske land ligger svært høyt på ønskelisten til amerikanere for denne type turisme.

- Det faktum at valutakursen fortsatt er gunstig henger selvsagt også sterkt sammen med den økende interessen for Norge.

Bolann sier også at Bergen er nærmeste flyplass for amerikanerne, og at den er godt kjent som en kulturby med mye historie som amerikanerne er interessert i.

-Bergen er “porten” til fjordene og de store naturopplevelsene.