– Jeg er en av de beste

Publisert:1. desember 2017Oppdatert:1. desember 2017, 08:47
Fredrik Haugen har ambisjoner om landslaget.

Fredrik Haugen føler seg klar for større oppgaver etter å ha levert sin beste sesong i eliteserien.

25-åringen har de tre siste sesongene vært én av Branns viktigste spillere, om ikke den aller viktigste. I 2017 stoppet det på ti målgivende pasninger, og fem scoringer. En klar bestenotering i eliteserien for fyllingsdølen.

Av midtbanespillerne i eliteserien var det bare Bassel Jardi og Eirik Ulland Andersen på Strømsgodset som hadde flere målpoeng enn Haugens 15. Både VG, Dagbladet, NTB og TV 2 hadde midtbanemaestroen årets lag.

– Jeg er en av de beste midtbanespillerne i eliteserien, konstaterer Haugen.

– Hadde vært i VM

Det var spesielt i første halvdel av sesongen at Haugen briljerte på Branns midtbane. Som en del av den fryktede høyresiden med ham selv, Daniel Braaten og Amin Nouri, lå Brann på tabelltopp som seriens mestscorende lag da juni ble til juli.

Fotballbyen Bergen har ikke hatt en spiller i aksjon på det norske landslaget siden Erik Huseklepp i 2013, men med en Haugen i storform var det flere som så en slutt på den fire år lange tørken. Men telefonen fra landslagsledelsen kom aldri.

Det blir stille noen sekunder når spørsmålet kommer om han er bitter på grunn av det.

–  Nja. Det er ikke jeg som bestemmer uttaket, men jeg følte at jeg kunne bidra med noe, svarer Haugen til slutt.

– Hadde vi kommet oss til VM med deg på laget?

– Ja, helt klart, svarer han kontant, og ler.

Norge skal ikke spille VM i Russland neste sommer, men når kvalifiseringen til EM i 2020 starter den påfølgende høsten har Haugen et mål om å være med.

– Det bør jo være målet. Jeg har en klar ambisjon om å spille på landslaget, sier mannen med den deilige høyrefoten.

Kan forsvinne i januar

Men om landslagsdebuten kommer som Brann-spiller er høyst usikkert. Haugens kontrakt med Brann utløper neste sommer, og han har allerede avslått to tilbud om forlengelse. Om Brann vil ha penger for Haugen må de selge i januar.

– Nå har vi ferie og egentrening, før vi starter opp igjen i januar. Jeg kommer til å forberede meg som normalt til en ny sesong med Brann. Jeg er Brann-spiller, og har kontrakt til neste sommer. Det er det jeg forholder meg til, sier Haugen, og legger effektivt diskusjonen om fremtiden død.

Han har i likhet med de fleste andre fotballspillere ambisjoner om spill i utlandet. Den muligheten har han ventet tålmodig på. For selv om Haugen lenge var ansett som et stort talent, valgte han i motsetning til flere andre norske unggutter å gå gradene hjemme i Norge. Fra 3. divisjon, via 1. divisjon, til eliteserieklubben Brann i 2010. Der har han vært siden.

Listen over norske fotballspillere som har dratt til utlandet for tidlig, for så å komme slukøret tilbake, er lang.

– Jeg har vært tålmodig og jobbet hardt. Jeg gikk gradene fra 1. divisjon til eliteserien. Jeg hadde to sesonger i toppfotballen før jeg kom til Brann. Det hjalp veldig, sier Haugen.

Han er enig i at unge norske fotballspillere er for utålmodig.

– Det der er jo veldig individuelt, men ja, det kan nok stemme bra at noen hadde vært bedre tjent med å spille noen år lengre i Norge før de dro ut, sier han.