– Vi glemmer at menn også er utsatt

Publisert:14. november 2017Oppdatert:16. november 2017, 15:42
Joachim er en av få menn som har stått frem med sin historie i #metoo-kampanjen.

Etter -fenomenet har mange kvinner delt sine historier. Nå forteller Joachim (29) sin.

Skuespiller Alyssa Milano (44) publiserte en Twitter-melding med beskjeden: «Me too. Suggested by a friend: ‘’Hvis alle kvinner som har blitt seksuelt trakassert eller overfalt skrev ‘Me too’ i statusen sin, ville folk kanskje forstå omfanget av problemet’’»

Så eksploderte sosiale medier. 

Drøssevis av skuespillere, kjente profiler og vanlige mennesker fra hele verden har delt hashtaggen i sosiale medier siden 15.oktober. I følge Facebook postet, delte og snakket 1 million mennesker om fenomenet. Blant annet Joachim (29) fra Bergen.

Hvorfor valgte du å dele noe så personlig om et så sårt tema? 

– Jeg har aldri klart å snakke om det før, og det har påvirket meg veldig i løpet av livet. Jeg har hatt store problemer med å uttrykke følelser og tanker, sier Joachim. 

Som barn ble Joachim seksuelt trakassert. Trakasseringen fortsatte frem til 20-årene. Han har aldri klart å akseptere skammen, angsten, den dårlige selvfølelsen og depresjonen trakasseringen har medført. Joachim begynte derfor å ruse seg tidlig, bare 15 år. Han åpner seg om den tunge tiden i en post på Facebook (se bilde).
– Jeg fikk aldri prosessert det jeg har gått gjennom og ble aldri bedre. Jeg fortrengte alt. Etter at jeg startet med flyteterapi begynte spenningene fra barndommen endelig å slippe. 

Joachim har tidligere delt det han har slitt med med bare et fåtall mennesker. Da -kampanjen skjøt fart på sosiale medier, øynet Joachim en sjanse.


Denne Facebook-statusen delte Joachim på sin profil. Foto: Skjermdump

– Dette var muligheten min til å dele så de rundt meg skal forstå meg bedre. Jeg har vært veldig ensom hele livet. Jeg har følt at folk ikke har forstått hvorfor jeg var innesluttet og uinteressert, og hvorfor jeg ruset meg. 

– Det var en som inspirerte meg til å fortelle, så dersom jeg kan inspirere noen andre er det veldig bra. Det er gjerne lettere når man vet man ikke er alene, sier han.

Responsen på Facebook-innlegget har vært overveldende for Joachim. Han har fått mange positive tilbakemeldinger fra familie, venner, bekjente og ukjente. 

– Mine nærmeste er selvfølgelig sjokkert. Men jeg kjenner på mye kjærlighet og omsorg, og har fått mange støtteerklæringer. 

 – Hva håper du blir virkningene av å fortelle din historie? 

– Jeg har hittil fått meldinger fra syv andre som har opplevd lignende, to av dem er andre menn. En av dem var veldig glad for å høre at han ikke var alene, og at det nå finnes lys i tunnelen. 

Samtidig håper Joachim at andre blir inspirert til å søke hjelp. Han håper også at delingen skal bidra til at hverdagen vil bli lettere å takle - at han kan være seg selv uten å hele tiden være redd.

– Hva synes du om -fenomenet? 

– Jeg synes det er fint at folk er åpne om problemene med trakassering. Det ser også ut til at mange menn har forstått at de har gått langt over streken med sine handlinger. Det har jo hjulpet meg å dele min historie, selv om hovedsakelig er ment for kvinner, sier Joachim.

– Hva synes du om at fokuset i sosiale medier og media generelt hovedsakelig er på kvinner som deler ?

– Det er fint at det er fokus på kvinner. Jeg tenker at det er naturlig - det er de som er mest utsatt, og menn er de som oftest utsetter dem for det. Det var også en kvinne som startet kampanjen for å sette seksuell trakassering av kvinner i søkelyset, sier Joachim.

Men vi glemmer også at menn er utsatt, tror Joachim. Han føler det fortsatt er litt tabu for menn å snakke om vonde følelser og sånne type traumer.
– Det handler vel om hva vi er opplært til, at menn skal være tøffe og sterke, at kun jenter gråter, og så videre. Skam er nok også en av grunnene, og mange tror de er alene om det.

Hva føler du nå i ettertid?

– Jeg var full av angst da jeg skrev innlegget. Jeg var ikke sikker på hvordan det kom til å bli mottatt, sier han. 

Nå føler han seg lettet og mer åpen. Å dele har på mange måter hjulpet - å vise sårbarhet til andre mennesker.
– Jeg er stolt av meg selv som sto frem, at jeg nå står i det og møter traumene og smertene. Jeg føler meg sterkere, men de vonde minnene og følelsene vil nok alltid være der. Heldigvis har jeg mange gode mennesker rundt meg som jeg kan snakke med og som støtter meg, avslutter Joachim.