Tre flyplasser ble stengt på grunn av droneflyging

Publisert:19. november 2017Oppdatert:19. november 2017, 15:35
ULOVLIG. Droner har ikke lov til å fly nærmere flyplasser enn fem kilometer. FOTO: Flickr/Don McCullough.

Dette har skjedd på kun én måned.

Den siste måneden har ulovlig droneflyging ført til stengte lufthavner i Norge tre ganger. Oslo Lufthavn er blant dem som måtte stenge delvis, da en drone fløy inn mot en rullebane for noen uker siden, melder

Ifølge dem ser Luftforsvaret, politiet og Avinor seg nå nødt til å gå hardere ut og advare mot ulovlig bruk av drone. Avinor vil politianmelde all dronebruk som utgjør fare for flytrafikken.

Dette vil også Luftforsvaret vurdere, forteller Bente Heggedal, seksjonssjef for ubemannet luftfart til NRK.

KAN FØRE TIL FENGSELSSTRAFF
– Som dronefører har du fullt ansvar for skader på personer og eiendeler, forklarer Heggedal til rikskringkasteren.

Det er Luftfartstilsynet som er den lovgivende myndigheten for norsk luftfart og som står bak regelverket for droner. Politioverbetjent Kristian Krohn ved Gardermoen politistasjon, forteller til NRK at ulovlig flyging kan få alvorlige konsekvenser. 

– Det er en radius rundt alle flyplasser på fem kilometer der det ikke er lov å fly droner. Dersom du bryter dette, kan det føre til både bøter og fengselsstraff, sier han. 

Direktør for flysidedrift i Avinor, Henning Bråtebæk, forteller at flyging som gjør at lufthavner må stenge, kan føre til store erstatningskrav. 

MANGE NESTENULYKKER 
 skrev tidligere i år at Luftfartstilsynet allerede i august hadde registrert ni tilfeller hvor droner havnet i nestenulykker med helikopter og rutefly.

– Det er klart vi er bekymret når vi får så mange rapporter på nærpasseringer, sa Heggedal da.

Ifølge opplysningene som kommer frem i artikkelen, viser tall fra Luftfartstilsynet at det på daværende tidspunkt var solgt opp mot 45.000 droner i Norge. De regner med at det er store mørketall på nestenulykker.