Tente på eiendommen til sin egen venninne

Publisert:20. november 2017Oppdatert:22. november 2017, 21:25
FENGSELSTRAFF. 53-åringen ble torsdag dømt til to års fengsel i Bergen Tingrett. FOTO: MARIA RUD HALVORSEN.

Hendelsen skjedde i Bergen sommeren 2015. Nå er mannen dømt for mordbrann.

Torsdag ble en 53 år gammel mann dømt for mordbrann etter at han tente på eiendommen til en venninne sommeren 2015. Han ble også dømt for trusler, blant annet mot en politibetjent. Ingen døde i brannen, men dommen legger tung vekt på faren som oppstod.

– Stor fare for tap av liv
Det var i halv fem-tiden på natten at kvinnen oppdaget mannen og ringte politiet. Det var fire personer som oppholdt seg i huset da mannen helte bensin flere steder rundt bygningen og tente på.

Mannen satt fyr på både garasjen og terrassen ved soverommet. Samme natt pågrep politiet ham 100 meter unna eiendommen. Der truet han en politibetjent på livet. 

Retten kommer frem til at garasjen var i stand til å brenne videre dersom den ikke hadde blitt slukket og at den ville spredd seg videre til huset ettersom det ligger kun få meter unna. Brannen kunne også spredt seg videre til nabohus, heter det i dommen. 

Behandlet for psykiske utfordringer
Mannen er av utenlandsk opprinnelse og jobbet tidligere som politimann i hjemlandet. I Norge har han jobbet som vaktmester, men de siste tolv årene har han vært uføretrygdet.

53-åringen har slitt med psykiske problemer og vært behandlet for dette tidligere. Etter vurdering av psykiater var han  likevel tilregnelig, og retten vurderer handlingen som «vel gjennomtenkt». 

De to har kjent hverandre lenge, og ifølge dommen skal kvinnen ha forklart at vennskapet flere ganger har bydd på utfordringer. 

Mannen er tidligere dømt tre ganger, for blant annet promillekjøring og narkotika. 

Får fengselsstraff og kontaktforbud 
Da mannen møtte i retten forrige uke, erkjente han ikke straffeskyld. Retten trodde ham imidlertid ikke og han ble dømt til to års ubetinget fengsel. Han må også betale over 100.000 kroner i erstatning til kvinnen.

I tillegg har han fått fem år kontaktforbud som forbyr ham i å forfølge, besøke eller på noe annet vis kontakte den tidligere venninnen.