Supermåne natt til 6.nov

Publisert:28. november 2017Oppdatert:28. november 2017, 16:48
Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls) Bildet viser supermånen den 23.juni 2013 her rett over Washington Monumentet.

Ikke bare supermåne, en stjerneokkultasjon vil også finne sted samme natt.

Journalistens forsøk på å fange supermånen på mobilkamera natt til 6.november.
Foto: Studio Vest. Fv. Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Hele to himmelfenomener vil forekomme natt til 6. november, begge kan ses med det blott øye.

STØRST KLOKKEN 02:10

Det første fenomenet som vil være synlig er supermånen, som vil være nærmest jorden rett etter klokken to natt til mandag. På samme måte som resten av objektene i solsystemet følger månen en elliptisk bane hvilket gjør at avstanden til jorden varierer fra 357 000km til 406 000km. I tillegg til at månen ser større ut, vil den også se opptil 40 prosent mer lyssterk ut i natt.

STJERNEOKKULTASJON

En stjerneokkultasjon forekommer når månen passerer foran en stjerne, noe som ikke er spesielt uvanlig. Det som er nevneverdig når det kommer til nattens hendelse er at stjernen som passeres er en den 14. mest lyssterke stjernen på nattehimmelen. Stjernen befinner seg i stjernebildet Tyren og heter Aldebaran, da den er plassert i hodet til Tyren, kalles den også “Tyrens røde øye”. Klokken 03:34 vil man kunne se stjernen forsvinne bak månen, og vil komme til syne igjen en times tid senere. 

På hjemmesiden til astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes, . Ødegaard og Sannes anbefaler gjerne en turkikkert for å få en større opplevelse, til de som vil få med seg okkultasjonen.