Nordkoreaner skutt på grensen

Publisert:13. november 2017Oppdatert:13. november 2017, 15:27
NORD MOT SØR: På hver sin side av grensen står det soldater og passer på. FOTO: Henrik Hauken

En nordkoreansk soldat ble skutt og skadet da han deserterte til nabolandet i sør.

Hendelsen, som skjedde mandag ettermiddag, tilhører sjeldenhetene på den demilitariserte sonen (DMZ) av Joint Security Area – grensen som skiller Korea mellom nord og sør.

Årlig er JSA et yndet turistmål, med 100 000 besøkende. Soldater fra begge land iakttar hverandre nøye. Hver minste lille bevegelse blir notert. Både nord og sør har sine gjester. Russere og kinesere i nord, amerikanere og europeere i sør.

Den skadede soldaten ble, ifølge The Guardian, funnet av sørkoreanske soldater, bare 50 meter unna den berømte grensestasjonen i Panmunjom. Han hadde skuddskader i både skulder og albuen. Soldaten ble fraktet til sykehus med et FN-helikopter.

Rutevalget til den skadede soldaten skiller seg ut fra mengden av de anslått 30 000 som har rømt fra det totalitære regimet siden Koreakrigens slutt. De aller fleste av de som klarer å rømme drar via Kina.

Det har ikke kommet rapporter om ytterlige skudd eller skuddveksling fra Korea, men Sør-Korea øker sin beredskap som følge av hendelsen. Omfanget av skadene til den nordkoreanske soldaten er ikke kjent. Navnet på soldaten er ikke publisert, men han skal ifølge sørkoreanske medier være av lavere rang.