– Mensblod? iiik!

Publisert:14. november 2017Oppdatert:15. november 2017, 12:30
Sofia N. Srour og Peter Kihlman prater om mensen. Foto: Maria Gossé / privat

Mensen. Ja, mensen. Hvorfor er det så vanskelig å snakke om, vise frem, se på?

Libresse kom med en ny kampanje i oktober. Nå skal væsken i reklamene på TV‘en vår og i sosiale medier faktisk se ut som blod. Tabuet skal utfordres på alles skjermer.

Hva synes vi egentlig om mensen? Og hvilken rolle spiller mensen i samfunnet? Vi spurte Sofia N. Srour fra -trioen, og Peter Kihlman: pappablogger, gift og tobarnsfar.

– Oj, dette hadde vel egentlig gjort seg som eget blogginnlegg, for her er det mye å skrive kjenner jeg, sier Peter. 

Så hva synes egentlig han, den gifte mannen, om mensen?
– Jeg tror jeg representerer den ganske alminnelige mann som synes mensen er kjempeskummelt og alt det der, men det er faktisk på tide å få slutt på den middelalderske holdningen vi har til mensen. 

– Halve planeten har det og det er like normalt som å puste. At det blir ansett som urent og ekkelt er faktisk helt utrolig fjortis. Det viser vel bare at vi menn er noen pingler når det kommer til stykket, haha!

Det er absolutt på tide å få slutt på mensentabuet. 

Peter er derimot ikke helt enig i at man burde kunne vise mensblod «siden det jo er helt normalt». Han synes at man gjerne kan være litt tilbakeholden med alt som er kroppslig og intimt. 

– Man viser ikke erigerte peniser i Viagra-reklamer. På den andre siden viser man jo flass på skuldrene i Head&Shoulders-reklamer.. Men nei, jeg tror uansett det er greit å ta det ett skritt av gangen (no pun intended). Vi trenger kanskje ikke alle visuelle detaljer i førsteomgang, men det er absolutt på tide å få slutt på mensentabuet. 

Det er altså et tabu her. Hvilken rolle spiller mensen i samfunnet da? Det er kleint, og det er en ukultur at det er kleint, mener Peter. 
– Misforstå meg rett, jeg har alltid vært en del av denne ukulturen selv. Men, sett med 2017-øyne ligger det faktisk ganske mye kvinnediskriminering bak akkurat det. 

– Menn som liksom skal være så tøffe jegere. Skjære opp buken til en elg så blod og innvoller spruter, det går fint, men litt mensblod? Iiik! Dette er et tema som må opp og frem, sier Peter. 

Sofia er enig. Men hun, i motsetning til Peter, kan gjerne se mensblod til fordel for blå væske i reklamene. 

– Jeg digger at Libresse med tiden har begynt å utfordre stereotyper og bryte noen tabuer når det kommer til kvinnekroppen og mensen. Jeg liker at man ser alt fra bind i en truse til blod på lår i reklamen. Det bidrar til et mer avslappet forhold til det å se mensen, og det er bra!

Vi skal ikke måtte føle at vi må spørre om et bind fra en venninne og skjule det, som om vi gjør noe galt.

– Så kjør rødt, hallo - blod er rødt. Å maskere det som noe annet er bare trist, og bidrar til å styrke skammen og tabuene som allerede eksisterer rundt mensen. Vi må seriøst chille litt, vi tåler å se litt rødt i et bind på TV.

Hvilken rolle tror hun mensen spiller i samfunnet, og hva synes hun egentlig om det? Hun er klar i talen: Mensen er helt naturlig, en del av det å være kvinne. 

– Jeg synes det er utrolig trist at det fortsatt henger igjen en del tabuer, og flere jenter føler på skam når de får mensen. Det er ikke en del av oss vi trenger å skjule. Vi skal ikke måtte føle at vi må spørre om et bind fra en venninne og skjule det, som om vi gjør noe galt. Vi bør utfordre holdningene rundt det som sier noe annet.