Kraftig vekst i tilfeller av føflekkreft

Publisert:15. november 2017Oppdatert:15. november 2017, 21:21
VOKSER: Føflekkreft er en av de raskest voksende sykdommene i Norge. Foto: NTB Scanpix/Science Photo Library

Har blitt en av de raskest voksende sykdommene i Norge.

Nye tilfeller av føflekkreft vokste med nesten 14 prosent fra 2015 til 2016, viser tall fra Føflekkreftforeningen. Over 2,200 nye tilfeller av ondartet føflekkreft ble registrert i 2016.

Det er kun i aldersgruppen under 30 år at utviklingen av nye tilfeller av ondartet føflekkreft er stabil. Én av fire som rammes av føflekkreft er under 40 år. Det er stabil vekst for alle andre aldersgrupper. Spesielt for menn i høyere alder vokser tallet for kreftdiagnoser til dels dramatisk.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest, og antallet nye tilfeller øker med 3-5 prosent hvert år. I Norge rapporteres det om en åttedobling de siste 20 årene, ifølge Norsk Helseinformatikk. Norge ligger på verdenstoppen over føflekkreft, og Hordaland ligger på syvende plass over antall tilfeller per fylke i Norge.

VIKTIG Å FOREBYGGE
Kari Anne Fevang er styremedlem i Føflekkreftforeningen og blogger om egen kreftsykdom. Hun fikk diagnosen i 2012, og understreker hvor viktig det er å være forsiktig for å unngå å havne i hennes situasjon.

– Det aller viktigste er å ikke bli solbrent. Slutt å bruke solarium! Bruk solfaktor 30 eller mer, sier Fevang til


LEVER MED DIAGNOSEN: Kari Anne Fevang fikk føflekkreft i 2012, og anbefaler nå alle å passe godt på huden sin. FOTO: Tone Merethe Ude

Ultrafiolette stråler fra solen er en viktig ytre årsak hos to av tre som får føflekkreft, og det ser ut til at solbrenthet i barne- og ungdomsårene har større betydning enn forbrenning senere i livet. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, hovedsakelig fra sol og solarium.

– Pass spesielt på at barn og ungdom ikke blir solbrente, sier Fevang.

– Forskning viser at det å bli solbrent som barn og ungdom øker risikoen ekstra mye for føflekkreft. Jeg vet at jeg selv ble kraftig solbrent flere ganger som ungdom.

BLONDT HÅR ER RISIKOFAKTOR
Helse Norge anbefaler å ha gode solvaner for å unngå å havne i Fevangs situasjon. Intens soling i korte perioder, slik som ferier og helger, kan være skadelig. Får du for mye UV-stråler på huden, påvirkes pigmentcellene, og man tror at energien i strålene skader DNA-molekylene (arvestoffet) i hudcellene. Pauser fra solen, bruk av solkrem med høy faktor, og å unngå bruk av solarium er de beste tipsene for å unngå å få diagnosen.

Medfødte faktorer er også en del av risikoen for å utvikle føflekkreft. Blant dem er lys hud og blondt eller rødlig hår, store medfødte føflekker eller føflekkreft i familien. Fem til ti prosent av tilfellene skyldes arv, og man er spesielt i faresonen hvis begge foreldrene eller minst tre øvrige familiemedlemmer har føflekkreft.

Fem år etter diagnose lever ca. 84 % av menn og 90 % av kvinner.

LOVENDE NYE MEDISINER
Skulle uhellet være ute og man skulle få en føflekkreftdiagnose, må føflekken først fjernes og undersøkes. Er det kreftceller i føflekken, må en større del av huden rundt området der føflekken ble funnet fjernes, for å sikre at alt kreftvev fjernes.

Overlege ved Sykehuset Telemark i Skien, Dalia Dietzel, behandler stadig flere pasienter med malignt melanom (føflekkreft). Hun har selv vært tidlig ute med å henvise pasienter til forsøk med ny, medisinsk behandling.

I årsrapporten for 2016 ser immunterapi lovende ut for flere, men disse medisinene har ikke vært like lenge tilgjengelig som tablettkur og cellegift.

– Immunterapi ble tilgjengelig for bruk i det offentlige helsevesenet enda senere enn tablettkurene. Det er derfor ikke uventet at første resultatene av hvordan slik behandling endrer utfallet for kreftpasientene var synlige først i 2016. Enda flere og bedre resultater kommer nok i de nærmeste årene, vil jeg tro, sier Dietzel til Føflekkforeningen.

Fevang mener at alle pasienter med spredning til stadium 4 burde få tilgang på nye medisiner, og spår at konkurransen på markedet vil føre til lavere priser.

– Immunterapi tas i bruk på flere kreftformer slik at salgsvolumet blir større. Det kan også på sikt redusere prisen, mener Fevang.

– Mange som før ville dødd, blir nå kreftfrie av immunterapi og kan leve normale liv med jobb og aktivitet som før sykdommen.