Ikke så eksepsjonelt likevel

Publisert:29. november 2017Oppdatert:29. november 2017, 19:40

Tidligere i uken ble forlovelsen mellom engelske Prins Harry og amerikanske Meghan Markle. Det har ført til mange skriverier om modernisering av det engelske kongehus.

Tabloidene har malt dette som et stort steg inn i fremtiden for den engelske kongefamilien, og det er det på mange måter. På andre måter er det flere likheter til andre men ikke fullt så kjente kongelige ekteskap.

Prins Harrys utkårede, Meghan Markle, er for mange kjent fra TV-serien Suits, hvor hun spiller Rachel Zane. Hun er amerikansk men ikke den første amerikaner som gifter seg med en britisk kongelig. Kong Edward den VIII abdiserte i 1936 for å gifte seg med amerikanske Wallis Warfield Simpson. Simpson ble dog aldri tiltalt som Hennes kongelige høyet da kong Edward abdiserte, en tiltale som vil brukes om Markle.

Det at Markle også er fraskilt er heller ikke den helt store skandalen da det er flere kongelige som har giftet seg med partnere som tidligere har vært gift. Overnevnte Simpson var to ganger fraskilt, og i senere tid har prinsen av Wales, Charles og Camilla Parker Boweles giftet seg, begge med tidligere ekteskap i bagasjen.

Ekteskap med ikke kongelig blod er nærmest ikke skandaløst innad den engelske kongefamilien lenger. Med bryllupet til prins William og Kate Middleton, ble tradisjonen/regelen så som visket ut. Som yngre bror, og ikke i direkte linje til tronen, vil det være bedre å trekke frem likheten med et bryllup som fant sted i 1960. Prinsesse Margaret, yngre søster til dronning Elizabeth II giftet seg da med fotograf Antony Armstrong-Jones. Han var første ikke-kongelige person til å gifte seg med en prinsesse på 400år.