Forsvarer dødsdømt kjendis-elg

Publisert:13. november 2017Oppdatert:14. november 2017, 18:57
Värmlands hvite majestet. Foto: Ingemar Pettersson/ipnaturfoto.se

Den verdensberømte hvite elgen i Värmland i Sverige skal skytes. Naturfotograf Ingemar Pettersson har fulgt den i flere år, og tar den i forsvar: – Det er feil at elgen er aggressiv, sier han.

Politiet i Arvika tok beslutningen forrige mandag. Politisjef Christer Lööf forklarer til Svenskjakt.se hvorfor de tyr til avlivning:
– En del som bor i området tør ikke gå ut på grunn av elgen. Det er for eksempel eldre mennesker med rullatorer som ikke kommer seg vekk om elgen kommer mot dem. De blir isolert i sine hjem. Sånn kan de ikke ha det, sier han.

Elgen har ifølge vitner vist aggressiv oppførsel. Lööf mener dette er fordi den har blitt vant til mennesker. Han retter kritikken mot turister og andre som vil ta bilder tett oppi elgen, noe som kan ha påvirket dens oppførsel. I ett av tilfellene fikk en kvinne skulderen ut av ledd i møtet med elgen da hun gikk tur med hund.

Bymag tok kontakt med Christer Lööf og spurte hvorfor elgen skal skytes i stedet for å omplasseres.
– Ja.. Jeg vet ikke om det finnes noen nasjonalpark som er interessert. For det første er det ikke min beslutning. Det har vi ikke vurdert, svarer Lööf. 

Den svenske naturfotografen Ingemar Pettersson sier til TV2 at han har sett hvordan 20 mennesker har omringet elgen på jakt etter det perfekte bildet, hvor dyret ikke fikk anledning til å gå noe sted.
– Det var rene heimevernsøvingen. Jeg har også sett bilder på hvordan man rekker mat mot den. Dette handler altså om en vill elg, sier han.


Den unike hvite elgen skal nå avlives. Foto: Ingemar Pettersson/ipnaturfoto.se

Til Bymag uttrykker Pettersson frustrasjon over at politiet har besluttet at den skal avlives. Han har fulgt og fotografert den unike elgen i flere år.
– Selvsagt er det utrolig trist. Det er ikke overraskende at utviklingen har vært vanskelig både for elgen og beboere i området, sier han.

Og:

– Men det er feil at elgen er aggressiv og farlig. Det stemmer ikke i det hele tatt. At elgen reagerer på hunder er ikke rart, men det var hunden som trakk kvinnen over ende, som hadde båndet festet rundt midjen. Dersom elgen er så aggressiv som politiet sier, så kan jo ikke fotografene og turistene ha tatt disse bildene de har tatt. 

På spørsmål om hva han synes om omplassering av elgen, svarer han at det mest sannsynlig blir vanskelig å flytte et vilt dyr. 
– Det er selvsagt en fristende tanke i forhold til å skyte den, og det hadde vært fantastisk om han fikk leve videre i for eksempel en nasjonalpark i nord. Men det er nok ikke mulig. Jeg forstår likevel ikke hvordan man bare helt plutselig kan ta beslutningen om å drepe. 

Anne Grete Lindvik, dyreansvarlig på Langedrag, synes situasjonen er veldig trist.
– Det er alltid vanskelig med sånne saker. Jeg forstår at folk blir redde, det er jo klart om man møter dyr som utagerer. Man kunne kanskje ha prøvd å skremme den så den ikke tør å komme nær folk. Men hva skal man liksom utsette den for, da? Hvor går grensen? 

Siden elgen er et voksent dyr som er vant til å leve livet ute i det fri, ville det vært vanskelig å fange den inn. Lindvik tror den ikke ville trivdes. Hadde den derimot vært yngre, en kalv, ville kanskje plassering i en naturpark vært en mulighet. 
– Når det kommer til han her, ville det nok vært slitsomt for ham å være stengt inne og å bli trygg på mennesker.

– Det er en vanskelig sak, rett og slett. Dersom han har gått til angrep har han gjort dette fordi han føler seg truet. Det er fælt at han må bøte med livet fordi menneskene er så dumme, fordi det er i konflikt med menneskenes interesser, sier Lindvik.