Folket vil lovliggjøre likekjønnet ekteskap i Australia

Publisert:16. november 2017Oppdatert:24. november 2017, 21:13
YES. Det australske folk har talt. FOTO: SKJERMDUMP/TWITTER.

– Det er utrolig spennende. Jeg håper legaliseringen går fort slik at dette endelig kan bli en realitet.

Det sier Jaimie Woodard til Bymagasinet. 21-åringen fra Stanwell Park i Australia er en av dem som håper på at folkets vilje nå vil få gjennomslag. 

Femtende november kom resultatene fra folkeavstemningen. Ifølge the Australian Bureau of Statistics stemte 61,6 prosent av befolkningen ja til å innføre en lovendring.

Avstemningen var imidlertid frivillig og ikke bindene. Det betyr at det er nasjonalforsamlingen som bestemmer om loven skal bli innført. Totalt var det 12,7 millioner som brukte sin stemme, noe som vil si at det var en oppslutning på 79,5 prosent.

Ifølge  har statsminister Malcolm Turnbull tidligere sagt at nasjonalforsamlingen vil debattere og stemme over en lovendring innen jul dersom ja-siden får flertall. 

LANG PROSESS
En folkeavstemning ble først foreslått i nasjonalforsamlingen i 2015, fordi Australia lå langt bak andre engelsktalende land når det kommer til rettigheter for homofile. Det skriver .

Ifølge nyhetskanalen viser meningsmålinger helt tilbake til 2007 at majoriteten av innbyggerne er for likekjønnet ekteskap. 

– Det er ufattelig hvor lang tid det har tatt oss å få i gang denne endringen. Det er virkelig sjokkerende at det fortsatt er 38,4 prosent som stemte nei, sier Jaimie Woodard.

Hun trekker frem at det er mange konservative mennesker i landet og at hovedargumentet som preget nei-siden kommer fra et kristent perspektiv. 

– De mener en lovliggjøring vil påvirke utdanning og endre hvordan barn blir undervist på en negativ måte. 

DRAPSTRUSLER OG VOLD 
Tiernan Brady, daglig leder i «the Equality Campaign» forteller til CNN at Australia har en høyere aksept for likekjønnet ekteskap enn flere land der en faktisk har lov til å gifte seg med en av det samme kjønn.  

Likevel har avstemningsperioden vært preget av drapstrusler, vold, hetsing og vandalisme, skriver VG. Da statsminister Malcom Turnbull i august annonserte at det skulle være en folkeavstemning, uttalte han at Australiere er i stand til og har demonstrert at de klarer å ha en respektfull diskusjon rundt temaet.

har laget en oversikt over en rekke dramatiske hendelser som finner sted tilbake til 13. august, både fra ja- og nei-siden. 

– Ja-siden viser til vandalisme og misbruk, og nei-siden forteller om at de har blitt mobbet for sine synspunkt. Vi har samlet historier som indikerer at ikke alle deler statsministerens forpliktelse til respekt, skriver de.