Er en dråpe i havet nok?

Publisert:30. november 2017Oppdatert:30. november 2017, 15:38
OBS! Bildene i denne saken kan for noen være sterke.

Debatten rund kjøttspising har de seneste årene tatt opp mye plass i media. Med initiativ som kjøttfri mandag kan vi trygt si at debatten er på dagsorden.

Det er få ting jeg har tenkt så gjennomgående på de siste årene, enn mitt eget forbruk av kjøttprodukter. Dokumentarer er sett, vegetar og vegan kokebøker er kjøpt inn og research er gjort på næringsstoffene jeg må passe ekstra på å få i meg. Men så er det denne kommentaren jeg alltid får høre, “Tror du at ditt eller mitt personlige forbruk vil ha noe å si i den store helhet?”.

MORAL ELLER PERSONLIG MENING

Nå henger jeg meg sjelden opp i diskusjoner med menneskene som serverer meg denne kommentaren, de har sin mening jeg har min. Og det handler ikke bare om mening for min del, det handler om moral. For meg handler det ikke om helsefordelene, eller et rigid livsstilvalg, det handler om at jeg ikke ønsker å være skyld i at dyr lider på grunn av meg. Og la oss være ærlige, til tross for reguleringer innenfor dyrehold, økologi eller vaksinering, så kan vi ikke fortsette å tro eller innbille oss at de (aller fleste) dyrene som skal brukes til mat, lever et liv som er verdt å leve.

IKKE SLUTTET, MEN REDUSERT

Jeg spiser fortsatt kjøtt, men jeg tar mer bevisste valg og spiser det mye sjeldnere. I tillegg har jeg vært med på partering av både hjort og gris for bedre å ha et bilde av det hele dyret i hodet. Pakningen av kjøttprodukter i dag, gjør det ikke lett å se for seg at maten kommer fra et faktisk (en gang) levende dyr. To av de største merkene i Norge er Prior og Gilde, det er svært få (ingen) billedlige indikasjoner på deres innpakning om hvilket/hvilke dyr kjøttet kommer fra. Det får meg til å lure om realistiske bilder automatisk ville fått oss til å tenke to ganger før vi putter kjøttproduktet i handlekurven.

Det å være med på partering av et helt dyr, samt prosessering gjør at jeg har en mye større respekt for det kjøttet jeg faktisk spiser. I tillegg ser jeg at hele dyret blir brukt. Det kokes kraft på bein og marg, og fett og avskjær brukes til farse. 

INDIVIDUELL HANDLING IKKE UTEN VERDI

Samfunnsviter og skribent Aksel Braanen Sterri, skrev i oktober 2015  “Kutt ut kjøttet” som ble publisert i Dagbladet. Her diskutere han sitt eget og nordmenns overforbruk av kjøtt. Han skriver i sluttsatsen at individuelle handlinger ikke er uten verdi. I noen enkelttilfeller kan ditt nei til kjøtt i en vippe situasjon, resultere i at butikken velger å kjøpe et mindre parti neste gang. Ditt valg kan i mange tilfeller også smitte over på din nærmeste krets, når du forklarer hvorfor du valgte å slutte/redusere kjøttforbruket ditt.

For den som ønsker å gjøre noe med akkurat dette, presenterer Sterri fem råd som kan gjøre en forskjell for dyrene:

  • Velg kjøtt fra jakt på vilt, på de dyrearter hvor arten må holdes i sjakk.
  • Velg økologisk. Det gjelder også egg og melk.
  • Velg bare gode leverandører som Stang, Holte, Grøstad Gris og Øygarden.
  • Unngå oppdrettsfisk.
  • Velg sau og kje.