Derfor boikotter de Black Friday

Publisert:16. november 2017Oppdatert:22. november 2017, 22:44
FORBRUKERMAKT. Her er organisasjonens studentlag i Bergen under kampanjen som de også drev i fjor. De mener vi som forbrukere må ta ansvar når butikkene ikke gjør det. FOTO: SYNNØVE BEITNES.

– Butikkene lurer oss til å tro at de er snille med forbrukerne, men dette er kun gjort for profitt, mener Norges største miljøorganisasjon.

Det sier Sturle Sandvik fra Framtiden i Våre Hender Bergen (FIVH) sitt studentlag.

På Facebook har ulike lokallag i organisasjonen gått sammen om å starte kampanjen «Boikott Black Friday!».

– FORBRUKERE HAR STOR MAKT
Studentlaget jobber med å spre bevissthet om konsekvensene av høyt forbruk.

Sandvik forteller til Bymagasinet at det er viktig å være klar over hvordan vårt forbruk påvirker menneskene på andre siden av produksjonskjeden.

– Det handler kanskje like mye om hvilket signal vi som forbrukere sender ut når vi slenger oss på Black Friday-bølgen og handler ting fordi det er billig, ikke fordi vi trenger det. 

Sandvik tror folk vet at de som syr klærne og setter sammen elektroniske produkt i for eksempel Sørøst-Asia, ikke får bedre vilkår og lønn av at prisene i butikkene blir enda lavere. 

– Det er viktig at folk i et av verdens rikeste land tar et standpunkt ved å boikotte og da ta et steg mot et mer bærekraftig samfunn, slår han fast.


BLACK WEEK. Flere butikker i Bergen har allerede startet salget og utvider handelsdagen til en handelsuke. FOTO: KRISTINE KJENDALEN.

SYMBOLSK ARRANGEMENT
På Facebook-arrangementet oppfordrer Framtiden i Våre Hender til å gjøre helt andre ting enn å shoppe på den store handelsdagen.

«TIPS frå FIVH: Gå på fjelltur, besøk ein venn, gje nokon ein klem - HEILT GRATIS

Sandvik forklarer at de slik forsøker å ha en positiv vinkling i kampanjen, fremfor å presse dem til å droppe shoppingen. 

– Dette er ikke et angrep på vanlige folk, men et ønske om at folk er bevisste på sin forbrukermakt, sier han. 

Han mener handelsdagen fører til at nordmenn også bruker mer og mer penger på julegaver hvert år - en trend som bør roes kraftig ned om vi vil ta vare på jorda, ifølge ham. 

– Hva er det som gir oss mest lykke? Det er nok ingen som svarer materiell velstand, men likevel kan det virke slik, slår han fast.