Bruktmarked til inntekt for klimasøksmålet

Publisert:16. november 2017Oppdatert:16. november 2017, 21:31
Vilja Helle Bøyum (16 år) oppfordrer folk til å følge med på rettssaken som blir avholdt i Oslo Tingrett i disse dager.

– Å saksøke staten koster mye penger, sier Vilja Helle Bøyum fra Natur og Ungdom.

På tirsdag denne uken startet klimarettssaken mot Den norske stat i Oslo Tingrett. Miljøorganisasjonene Greenpeace, Natur og Ungdom (NU) og flere andre, har saksøkt staten for hva de mener er brudd på miljøparagraf 112 i Grunnloven. Årsaken til søksmålet er at staten har åpnet for oljeleting i Barentshavet.

VI REPRESENTERER UNGDOMMEN OG FREMTIDEN
På Bergen offentlige bibliotek var det i går kveld samlet en gjeng med miljøengasjerte ungdommer. Vilja Helle Bøyum (16) har vært med i NU Hordaland i tre år, og arrangerte et bruktmarked for å øke oppmerksomheten på søksmålet.

– Vi vil kombinere forskjellige sider av miljøbevegelsen ved å arrangere et bruktmarked. Vi mener at forbruket av klær i dag er alt for høyt. Det er derimot veldig bra å kjøpe brukt, så vi har prøvd å legge til rette for det, sier Bøyum.

Natur og Ungdom består av nesten 8000 medlemmer, og alle lokallag har blitt oppfordret til å skape oppmerksomhet rundt søksmålet, forklarer hun. De ønsker at så mange som mulig skal følge med på rettssaken og at folk skal gjøre seg opp en mening om den.

– Vi er den eneste ungdomsorganisasjonen som er med på søksmålet, og vi representerer jo dermed ungdommen og fremtiden i denne saken. Det er viktig at ungdom bryr seg og har en mening, sier hun.   

ET KOSTNADSFULLT SØKSMÅL
I fjor startet Natur og Ungdom en kronerulling for å kunne bidra med penger til søksmålet. Å samle inn penger er også en del av hensikten med bruktmarkedet som arrangeres i kveld.

– Vi vil ha hjelp fra folk som kan bidra med finansieringen. Søksmålet koster jo veldig mye penger, sier hun.

I fjor samlet NU, Greenpeace og andre organisasjoner inn over en halv million kroner, og det er nå startet en ny innsamling som nærmer seg samme beløp. Organisasjonene regner med at søksmålet vil koste over 1 million kroner, og de akter å ta saken helt til Høyesterett om nødvendig. Rettssaken skal avgjøre om oljeboring i Arktisk er lovlig, men for organisasjonene er svaret på dette åpenbart.

– Vi har allerede boret opp for mye olje. Regjeringen må følge grunnloven, sier Bøyum. 


Natur og Ungdom arrangerte bruktmarked for å øke oppmerksomheten rundt søksmålet.