Alltid i våre hjerter

Publisert:6. november 2017Oppdatert:10. november 2017, 12:14
HJERTEFRED: Englekledde barn med lysende vinger preget Nygårsparken under Hjertefred 2017. FOTO: Henrik Hauken

Hjertefred 2017 ble markert i går. Her ble de vi savner minnet.

Fakler lyser veg fra Nygårdshøyden. Vi går nedover bakken mot Nygårdsparken, som for anledningen er pyntet med fargerike lys. På vegen går vi forbi englekledde barn med opplyste vinger. Hjertefred 2017 skulle markeres.

5. november og Allehelgensdag. Tradisjonelt en religiøs høytidsdag for å minnes de døde. Nettopp det å minnes de vi savner er hva Hjertefred handler om. Arrangementet er livssynsnøytralt og åpent for alle.

I det vi går forbi de første englekledde barna legger jeg armen rundt min kjæreste. For en måned siden mistet hun sin mor. I fjor handlet Hjertefred om håp. Min kjæreste ventet da på testresultater som skulle si om moren hadde kreft eller ikke. Det var håp, men samtidig redsel for hva som kunne komme. I år handler Hjertefred om savn. Savn etter personen som nå mangler.  

Vi blir tatt imot av englekledde voksne i bunnen av bakken. Her får vi utdelt en fyrstikkeske, med fyrstikker, en blyant og et lite ark. På arket er det meningen at vi skal skrive ned tanker eller tegne noe til den eller de vi savner. Det er fint, men også tungt. Arkene skal brennes i de store båltønnene som er plassert like ved scenen. På trappen under scenekanten får vi utdelt et kubbelys. Det tennes og settes nedover trappen fra scenen.

FRA 500 TIL FLERE TUSEN
Etter de første artistene har forlatt scenen takker kunstner, og initiativtaker, Bjørg Thorallsdottir alle de fremmøtte. Hjertefred ble til da Thorallsdottir ble enke i en alder av 30. Meningen med Hjertefred er å gjøre det lettere å snakke om døden og det vonde. Samtidig er arrangementet fokusert på å fremheve de positive minnene, det gode, feire kjærligheten og livsgleden.

Den første Hjertefred fant sted i Sandvika i 2006. Da møtte 500 opp. I år ble Hjertefred arrangert på ti forskjellige steder. I Nygårdsparken var det i overkant av 2000 mennesker denne kalde novemberkvelden.

HELT MAGISK
En som også vet hva savn betyr er artist Ian Gundersen. Han mistet moren sin for 12 år siden. Det har vært mange tunge år for Gundersen etter det, men han har den senere tiden funnet glede i både fotball og musikk.

– Det var fint å være på Hjertefred i og med at arrangementet i seg selv sto i betydning til meg og tingene jeg har gått gjennom. Hjertefred lot meg slippe til med noe nytt i mitt liv, som ikke bare gir mening, men som også får meg til å sveve, sier Gundersen.

Gundersen fremførte to egenkomponerte låter på årets Hjertefred. Han synes det var fantastisk å stå på scenen.

– Det å stå på den scenen, med tanke på at jeg har mistet noen som er så nær meg – i tillegg til at jeg er nykter – det er helt magisk, avslutter Gundersen.

Musikken til de mange flinke artistene varmet hjertene til alle de fremmøtte. Vi varmer armer og bein ved båltønnene før vi drar. Vi savner de vi har mistet, men vi glemmer aldri. Dere vil alltid være med oss i hjertene våre.