Valgsjokk i New Zealand

Publisert:19. oktober 2017Oppdatert:8. november 2017, 12:59
"JACINDAMANIA": Hele fem uker etter valget ble det klart at Jacinda Ardern (Labour) blir statsminister i New Zealand i stedet for valgvinner Bill English (National). FOTO: Skjermdump/Twitter

Den 23. september var det the National Party som gikk seirende ut av valget i New Zealand. Fire uker senere er det imidlertid Jacinda Ardern, leder for The Labour Party, som inntar statsministerrollen.

Uten støtte fra det tredje største partiet, New Zealand First (NZ First), var det ikke mulig for valgets seierherre å danne regjering.

Dermed er landet ett steg nærmere å avkriminalisere den kontroversielle abortloven. Ardern har gjennom valgkampen lovet at abort ikke lenger skal være straffbart om hun blir statsminister.

Johanna Macdonald (24) fra New Zealand er en av dem som er lettet over valgutfallet. 

– Dersom National vinner, rømmer jeg landet! sa hun til moren da hun hadde avgitt sin stemme til The Labour Party.

Over telefon fra Auckland påpeker hun hvor viktig det er at noen nå kan lede landet i en ny retning.

– Etter ni år med en konservativ og høyrevridd regjering har min generasjon endelig en representant som kan tale for massene, sier hun til Bymagasinet. 

Jeg har sett hva noen har gått gjennom for å få tillatelse til å ta abort. Det er traumatiserende! Johanna Macdonald (24)

ETT PARTI AVGJORDE
For å kunne danne regjering, må de politiske partiene i New Zealand vinne 61 av 120 seter i Parlamentet.

Til tross for en oppslutning på 44,4 prosent, manglet the National Party fem plasser. Dermed bunnet alt i avgjørelsen til Winston Peters, leder av NZ First. 

Først 7. oktober, to uker etter valget, kom resultatet av over 400 000 stemmer fra statsborgere bosatt i utlandet. Dagen etter startet regjeringsforhandlingene.

– Vi regnet med at de ukjente stemmene ville ha en avgjørende betydning for valgresultatet. Derfor ventet NZ First såpass lenge før vi startet forhandlingene, sa Winston Peters under en pressekonferanse 8. oktober.

HEMMELIG TIL SISTE STUND
Også the Green Party har valgt å gi sin støtte til Ardern. Dermed vil den nye regjeringen bestå av the Labour Party, NZ First og the Green Party.

Peters gikk ikke ut med hvilket parti han ville støtte før den endelige avgjørelsen ble annonsert. Både Ardern og English ble informert samtidig som resten av New Zealands befolkning. 

– Jeg tror jeg sluttet å puste et øyeblikk. Peters tok en lang pause før han røpet hvem som vant. Det var som å se på X-factor eller The Bachelor, forteller Johanna Macdonald.

I sin begrunnelse fokuserte Peters på at New Zealand trenger stor endring, spesielt når det kommer til klima- og økonomisk politikk.

HÅPER LØFTET BLIR HOLDT
Jacinda Ardern, som blir landets tredje kvinnelige statsminister og den yngste på 150 år, ble leder for the Labour Party for kun tre måneder siden.

Da partiet raskt så en økning i meningsmålingene, begynte media å beskrive det som «Jacindamania».

Johanna Macdonald mener det vil bli tøft å få gjennomslag for enkelte av Arderns løfter. 

- Vi blir sett på som et liberalt land, men vi har utdaterte lover og ideer som henger igjen i samfunnet. 

Hun mener det å kunne ta abort er en menneskerett og forteller hvordan hun har sett loven påvirke jenter i sin omgangskrets. 

– Jeg har sett hva noen har gått gjennom for å få tillatelse til å ta abort. Det er traumatiserende, slår hun fast.