Lider du av paraskevidekatriafobi?

Publisert:13. oktober 2017Oppdatert:14. oktober 2017, 12:22

Symptomer kan variere fra mild angst til fullstendige panikkanfall.

I dag er det den andre og siste gangen i år at den 13. faller på en fredag. Hvert år vil det være minst ett tilfelle av dette, og maksimalt tre. Hvorfor er fredag den 13. egentlig en “ulykkesdag”?

Den irrasjonelle frykten for fredag den 13. har altså et navn, paraskevidekatriafobi, og er en fobi som er estimert at 17-21 millioner mennesker i USA lider av. Det er vanskelig å si når denne fobien oppstod, men i følge folklorister er det en relativt ny tradisjon, kanskje bare 100 år gammel. 

OPPRINNELSE I RELIGION
Kombinasjonen av fredag og tallet 13 tolkes som dobbel ulykke. Hver for seg har de i ulike religioner og kulturer blitt sett på som  noe negativt i lang tid. I bibelen er det referanser til 13 som et uheldig nummer. Judas, disippelen som forrådte Jesus, var den trettende gjesten ved Jesu siste måltid. I norrøn mytologi var også Loke den trettende ubudne gjesten som ankom gudenes middagsselskap i Valhall. Loke lurte Balders blinde bror, Hod, til å skyte Balder, og drapet ble det fremste varselet på Ragnarok.    

Fredag har heller ikke et godt rykte innenfor religion. Jesus ble som kjent korsfestet på denne ukedagen. I tillegg hevder enkelte bibelforskere at Eva og Adam spiste frukt fra det forbudte Kunnskapens tre på en fredag.  

BILLIGERE REISE
Frykten for fredag 13. er så utbredt at undersøkelser gjort av reisebyråer viser at flyreiser er billigere denne dagen. Sider som KAYAK og Momondo opplyser om prisreduksjoner opptil 44 %. Dette fordi flyprisene ofte er basert på etterspørsel og mange velger å ikke reise på fredag 13. Neste år vil vil det være to tilfeller av fredag den 13., i april og juli, så tør du å legge ferien til da, kan det faktisk være penger å spare. 

I følge en National Geographic artikkel er det estimert at bedrifter i USA taper mellom 800-og 900 millioner dollar på denne dagen, fordi folk unngår å reise, kjøpe bolig og aksjer. 

Troen på at tallet 13 bringer ulykke gjør også at mange hotellrom i den vestlige verden ikke har et rom nummer 13. Enkelte bygninger “mangler” også en trettende etasje, og går rett fra 12. til 14. På mange flyplasser finnes det heller ikke en gate nummer 13. 

FÆRRE ULYKKER
Statistikk fra Tryg Forsikring viser at det er færre ulykker på fredag den 13. Trolig fordi folk er mer forsiktige. 
– Det gjelder alle ulykkestyper; brann,- vann- og personskader og ulykker med og uten bil. Vi har ikke noen statistikk på hvor overtroiske nordmenn er, men det viser seg i alle fall at sjansene for at du skal råke ut for en ulykke hvor du har bruk for forsikringen din er mindre enn på andre dager, sa pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring til Ringerike Blad i januar 2017. 

 

Kilder: National Geographic, medicaldaily.com, ringblad.no