Slik blir du en superstudent

Publisert:14. september 2017Oppdatert:25. september 2017, 23:05
Erik Bertrand Larssen holdt årets populærforedrag under NHHs karrieredager.

Norges mest kjente coach- og mentaltrener gir deg triksene for å prestere bedre.

Erik Bertrand Larssen har gjort stor suksess som mentaltrener, forfatter og foredragsholder. Under karrieredagene ved NHH holdt han årets populærforedrag for bergensstudentene. Til et fullsatt auditorium fortalte han om viktigheten av å ta bedre valg oftere, være ambisiøs og ikke safe deg gjennom livet.  
Her er hans beste råd:

UT AV DEN BERØMTE KOMFORTSONEN
De fleste befinner seg i komfortsonen så ofte som mulig. Det er naturlig, og mennesket som art har egentlig overlevd ved å søke komfort. Beveger man seg utenfor komfortsonen øker man risikoen. Det betyr mest sannsynlig flere oppturer og nedturer. Man tar litt flere sjanser, men er det ikke det som er å leve da? Det å safe seg gjennom livet er ikke det som kjennetegner ”den fantastiske reisen”. Undersøkelser viser at det er emosjonelle reiser som blir såkalt suksessfulle.

VIT VERDIENE DINE
Mennesker som har mye glede, som lever mye, er faktisk bevisst på i hverdagen hva som er viktig for dem. Det er ikke noe som bare skurer og går, noe de tenker i en begravelse eller på slutten av livet. De tenker hele tiden på hvilke verdier de har. Tenk på selskaper, hvorfor definerer de verdier? Jo fordi det er viktig å si hvilken ramme man skal gjøre business innenfor. Det hjelper å holde kursen, det sier noe om dem og forteller hva som er viktig for dem. Ved å være bevisst på verdiene dine i hverdagen, kan du bruke de som et verktøy til å ta bedre valg - oftere.

DU VET DET EGENTLIG
De fleste vet hva de bør gjøre for å bli en litt bedre student. Om det er å være forberedt til forelesning, notere underveis, å sitte litt fremoverlent, eller å tørre å stille spørsmål. Det er stor forskjell på å lese. Prøv å gå inn i den modusen du er i dagen før eksamen litt oftere, selv om det fortsatt er måneder til eksamen. Man lærer så mye bedre når man er ”på”.  

”Det har en enorm verdi å prøve. Det er det som er å bruke potensialet sitt.” 

DEFINER MÅL
Alle vet at man bør ha mål. Du må vite hvor du skal for å ta noen riktige grep i dag. Med det menes ikke at alle bør finne det store, hårete målet, men det å være på søken i seg selv har en verdi. De som ikke tør å tenke på hva visjonene sine er, utnytter ikke potensialet sitt i like stor grad som de som tør å sette seg mål.

TØR Å VÆRE AMBISIØS
Det er ytterst få som får til noe helt rått uten at de har turt å tenke tanken. Det er ikke snakk om å nødvendigvis bli den såkalt beste, men heller å bli den beste versjonen av seg selv. Ikke la være å være ambisiøs i frykt for å feile og hva andre skal mene om deg. Ofte viser det seg at det ikke er selve måloppnåelsen som er det viktige, men at det å være ambisiøs skaper en annen reise, en emosjonell reise. Det har en enorm verdi å prøve. Det er det som er å bruke potensialet sitt.

ØNSK FRYKTEN VELKOMMEN
Hva er man egentlig redd for? Vi mennesker har evnen til å stadig kjenne på frykt, men vi har ikke så veldig mye bruk for den lengre. Vi måtte ha den for noen tusen år siden for å overleve. Tenk at nervøsitet kan være bra for prestasjon, det å være svett i hendene, ha kribling i magen og kjenne hjertet slå. Det kan gjøre deg mer fokusert og gi større vilje til å levere. Ved å assosiere frykt med noe positivt, ufarliggjør du den.

KJENN KONTRASTER
Mange som når langt har hatt et dårlig utgangspunkt. De ønsker kontraster. De vil kjenne på nedturene, de vil kjenne på ubehaget, de vil ha det litt vondt. Hvorfor i all verden står folk opp klokken fem om morgenen for å trene eller for å forberede seg til forelesning? Det er helt sikkert fordi man kjenner på en eller annen kontrast til det ubehaget. At du har hatt en rå start på dagen.

RIKTIG TENKNING
Hvordan ønsker du å være som student litt oftere? Har du evnen til å skape den følelsen? Visualiser at du gjennomfører en god dag, at du er konsentrert, på hugget, og at du får gjort unna oppgaver. De som er helt rå visualiserer hvordan de har lyst til å optimalisere dagen. Bruk eksterne hjelpemidler; filmer på YouTube, kollokviegruppe, sparringspartnere eller musikk. Vær også bevisst på hvordan du snakker til deg selv om deg selv. Hvordan man velger å tenke, påvirker umiddelbart følelsene våre, og det er følelsene som påvirker handlingene. Hvis du har lyst til å bli helt rå, må du først begynne å si det. Så begynner du etter hvert å tro det, og etter hvert som du begynner å tro det, vil du handle som om du er det.

DET ER EN PROSESS  
Det er ikke slik at man kan gå på et foredrag eller lese en bok, så blir man en superstudent. Det er en dynamisk prosess. Det tar tid å endre vaner, men det er alltid mulig å utvikle seg, å bli en bedre versjon av seg selv. Litt endring blir over tid mye.
Det er ikke slik at alle som oppnår stor suksess har skjønt en svær greie, eller hatt noe medfødt. De har vært litt flinkere til å ta litt riktigere beslutninger, litt oftere.