Rødnisser og blånisser på Kvarteret

Publisert:12. september 2017Oppdatert:12. september 2017, 03:51
Høyre og Arbeiderpartiet var begge godt representert da partiduellen ble vist live på Kvarteret. Foto: Vilde Midtbø Ulsten.

I sterk kontrast til partitoppenes harde sammenstøt under årets valgkamp, satt Høyre- og Ap-velgere sammen i harmoni på Kvarteret natt til tirsdag.

Mens resultatene fortsatt bare var prognoser, kunne AP og Støre likevel anse slaget om statsministerstillingen som tapt. Den borgerlige regjeringen fikk fire nye år i sin hule hånd, og Erna Solberg er fortsatt Norges statsminister.

Det var mange valgvaker åpne i Bergen sentrum natt til tirsdag, både partispesifikke og uavhengige. Et av de mest populære stedene å følge valgets resultater, var det Akademiske Kvarter. Store deler av køen utenfor strakk seg rundt hushjørnet og et godt stykke langs bilveien. På huset kunne spente observatører velge mellom å tilbringe kvelden hos sitt favorittparti, eller i et av lokalets mange miksede områder.

Partiduellen klokken 00:30 ble vist på rommet Tivoli, hvor det hovedsakelig hadde samlet seg Høyre- og Arbeiderparti-velgere. Veggene var dekorert med blå ballonger og gulvet var dekket av røde. Partilederne talte til en musestille sal.

GOD STEMNING
Utenfor Tivoli satt en god blanding velgere, de fleste foran halvfulle ølglass. Det var lite ved stemningen som vitnet om at det verken var tapere eller vinnere i rommet. Det eneste som skilte noen av dem er fargen på t-skjortene.

Fredrik Andersson (21) og Ida Bø (30) var en av mange i rød t-skjorte omringet av røde ballonger. 
- Jeg er ikke akkurat trist - det gikk litt som forventet etter hvordan målingene har vært. Men man håpet så klart på at det skulle bli rødgrønn regjering, sier Andersson.

Andersson forteller om en generelt god stemning hele kvelden. Dette er til tross for blandede politiske overbevisninger.

- Akkurat nå er det ganske mye beruselse, så det er jevn stemning overalt. Det er mange blå, røde og grønne her. Men folk er venner.


Fredrik Andersson (21), Ida Bø (30) og Trond Fredriksen (27) stemte på forskjellige partier, men var samlet rundt samme bord over en øl på Kvarteret natt til tirsdag. Foto: Vilde Midtbø Ulsten.

POLITISK MANGFOLD
På samme bord satt Trond Fredriksen (27). Han stemte Høyre ved årets valg, og var følgelig svært fornøyd med resultatene som kom inn tidligere. Han var likevel forsiktig med å feire på forskudd.

- Vi har ikke poppet champagnen enda - vi mangler flere tusen velgere i Bergen. Vi kan jo egentlig si at vi har vunnet valget, men vi har ikke vunnet før vi har vunnet.

Fredriksen roste Kvarteret for kveldens opplegg og oppmøte fra mange typer mennesker og velgere fra politiske leire i landet.

- Stemningen her har vært akkurat slik jeg håpet den skulle være. Det har vært mange bra folk og gode diskusjoner. Jeg er utrolig fornøyd med årets valg og årets valgvake.

Mens andre velgere og partimedlemmer hyllet den sittende statsministeren i gatene, var det få lignende rytmiske heiarop på Kvarteret. Man kunne ikke se på gjestenes fjes hvem som stemte hva – den gode, rolige stemningen lå som et teppe over Tivoli. Det er ingen bitre tapere eller hovne vinnere å se.

Kvarteret skal holde åpent frem til klokken 6 tirsdag morgen. Om alle holder ut så lenge, vil tiden vise, men Fredriksen har lagt en slags plan for resten av natten.

- Vi blir her så lenge vi har litt godt i glasset og godt humør. Da er det jo koselig å sitte her og prate og diskutere.